Hlavní obsah

Vyděrači si vzali na muže baseballovou pálku, policisté je vyřadili taserem

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Omračující sílu několika tisíc voltů a následné krátkodobé bezvědomí zažil na vlastní kůži jeden ze tří mladých vyděračů, které zásahová jednotka zadržela v úterý v Žabčicích na Brněnsku. Muži ve věku 26 a 22 let opakovaně vyhrožovali osmadvacetiletému živnostníkovi a vydírali ho. Zásah se odehrál ve chvíli, kdy vyděrači vyzbrojení teleskopickým obuškem a baseballovou pálkou chtěli po vydíraném inkasovat 70 tisíc korun.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Bohumil Malášek ukazuje zbraně, kterými se vyzbrojili mladí vyděrači.

Článek

Ani vydíraný však nemá zcela čisté svědomí a i on se bude zpovídat z porušení zákona. Příběh totiž začal už počátkem roku v Pohořelicích na Brněnsku, kde před místní diskotékou osmadvacetiletý muž poškodil zaparkované auto mladé majitelce.

„Zpočátku se ke svému vandalismu stavěl jako chlap a byl ochoten škodu způsobenou na starším voze uhradit. Ovšem když se na něj obrátili tři naprosto cizí muži a chtěli jako náhradu 70 000 korun, začaly problémy. Takovou škodu rozhodně nezpůsobil, ani to nebyla zůstatková hodnota celého poškozeného vozu,“ popsal počátek případu policista Bohumil Malášek.

A výhružky se začaly stupňovat. Vandal, který už hořce litoval svého činu, měl stále častěji telefonáty či SMS zprávy, ve kterých bylo jemu i jeho rodině vyhrožováno fyzickým násilím.

 Než zasáhla policie, rozbili auto

„Nakonec dostal takový strach, že se obrátil na nás. Po vyhodnocení všech okolností a s přihlédnutím na intenzitu vyhrožování jsme přistoupili k použití technických prostředků i zásahové jednotky. Všichni tři vyděrači, kteří pravděpodobně jednali na popud poškozené ženy, byli dobře trénovaní muži, kteří zjevně tráví v posilovnách dost času,“ doplnil kriminalista Jaromír Novotný.

Vydíraný přijel před týdnem na domluvenou schůzku na parkoviště u koupaliště v obci Žabčice. V obálce měl jen falešné peníze a to rozlítilo jednoho z vyděračů natolik, že mu ještě stihl rozbít pálkou auto ve chvíli, kdy se na místo začala sjíždět zásahová jednotka. Před tou ještě vyděrači v domnění, že se jedná o nějakou soukromou ochranku, ujížděli.

Ovšem když zazněl varovný výstřel a jeden z nich padl po zásahu taserem, vyděrači se policistům vzdali. Nyní je čeká soud a hrozí jim až osm let vězení. Případ se nadále vyšetřuje.

Dálkové paralyzéry, které střílí na lankách připevněné elektrody na vzdálenost několik metrů a oběť zcela na několik sekund vyřadí, začínají ojediněle používat i čeští policisté. Ve světě, především v USA, jsou však velmi obávanou policejní zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám