Hlavní obsah

Vyděrač tvrdil, že patří k Islámskému státu, a hrozil výbuchy v Ostravě

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Policisté dopadli 51letého muže, který v neděli anonymně hrozil teroristickými útoky v obchodních domech v Ostravě a okolí. Podezřelý se vydával za zástupce teroristické organizace Islámský stát a žádal milion dolarů, v opačném případě hrozil odpálením náloží.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud ve středu uvalil na muže vazbu, v případě prokázání viny mu hrozí 3 až 12 let vězení.

Na opatřeních kvůli anonymní hrozbě pracovala asi stovka policistů z různých útvarů, uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

„Přijatá opatření se dotkla téměř dvacítky obchodů v rámci celého Moravskoslezského kraje. Několik stovek osob muselo být evakuováno a občané neměli možnost vstupu do příslušných obchodů, popřípadě do celých objektů, ve kterých se tyto prodejny nacházely. Policisté střežili i okolí, například přilehlá parkoviště,“ sdělil Ibehej.

Vyhrožoval členovi krizového štábu smrtí, policie ho zadržela

Krimi

Podezřelého muže policie zadržela jen krátkou dobu po telefonátech, ve kterých se představoval jako příslušník Islámského státu. Byl v podnapilém stavu, nadýchal jedno promile alkoholu.

Policie případ nejdřív vyšetřovala jako šíření poplašné zprávy, pak byl skutek překvalifikován na vyhrožování terorismem. Celou věc si následně převzala NCOZ.

Anonym vyhrožoval primátorovi Prahy, za pár hodin byl v poutech

Krimi

Jak stojí v textu obvinění, muž hrozil bombovým útokem vůči několika prodejnám jednoho obchodního řetězce na Ostravsku. Žádal předání milionu dolarů v hotovosti a také konkrétního typu letadla, kterým by mohl zmizet.

„Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci navrhl vzetí obviněného do vazby, Okresní soud v Ostravě tento návrh akceptoval a muže vzal dnes do vazby,“ dodal Ibehej.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám