Hlavní obsah

Vůči závodu luxusních aut Diamond Race je policie dál bezmocná

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na účastníky závodu drahých aut Diamond Race, který odstartuje z Prahy 9. září, nastoupí česká policie stejně bezbranná, jako loni. Tehdy si policisté stěžovali, že kvůli špatným zákonům nemohli řádění závodníků na silnicích zastavit a učinila tak až německá policie.

Foto: Veronika Šimková , ČTK

Loňský start automobilových závodů majitelů luxusních aut Diamond Race v Praze.

Článek

„Budeme ve stejné legislativní situaci,“ přiznal Právu ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Senátorská novela, která by účast na podobném závodu výslovně zakazovala, přitom už leží ve Sněmovně.

V platnost ale může vstoupit nejdříve v příštím roce. Podle Tržila jde o obdobu bavorského zákona, který loni tamní policie na účastníky Diamond Race použila.

„Kromě zákazu účasti na takovém závodě má podle návrhu policista pravomoc zabránit řidiči v další jízdě zadržením vozidla až na dobu 48 hodin,“ popsal změnu, na níž se dohodla policie s ministerstvy vnitra a dopravy a kterou senátoři do návrhu zapracovali.

Policie tak přikročí k obligátním bezpečnostním opatřením. Rozdíl je však v tom, že letos znají trasu závodu předem. „Loni nám pořadatelé nebyli ochotni žádné informace předat,“ podotkl Tržil.

Start účastníků je ve čtvrtek 9. září od pražského hotelu Hilton, odkud se přesunou na Slovensko. Samotný závod se však má podle organizátorů konat na okruhu Slovakia Ring v Dunajské Stredě.

Policejní opatření tak budou podle Tržila směřovat hlavně k dálnici D 1, kromě dálničních hlídek by ji měl monitorovat i vrtulník.

Auta by se mohla zabavovat častěji

Zabavování aut, a to nejen na 48 hodin, by mohlo být v Česku do budoucna mnohem častějším druhem postihu.

Jde o jedno z témat, jimiž se bude od příštího týdne zabývat expertní 12členný tým na ministerstvu dopravy, jehož je Tržil členem.

Dnes může policie zajistit vůz v případě, že řidič spáchá závažný přestupek a odmítá zaplatit kauci. Podle plánu Tržila, na který upozornily Hospodářské noviny, by však dočasné zabavení vozu mohlo být pro nebezpečné řidiče samostatným trestem bez ohledu na termín zaplacení kauce.

Řidiči, kteří odmítnou zaplatit pokutu, by také mohli dočasně přijít o řidičský průkaz. Podobná praxe platí již dnes na Slovensku.

Tržil se však od konkrétních záměrů v rozhovoru pro Právo distancoval. „Jaké návrhy expertní komisi? Já jsem pouze řekl, že vidím tak tři okruhy, které by se měly řešit,“ namítl. „Jestli někdo očekává, že mám na stole sepsaná řešení, tak to špatně pochopil,“ dodal Tržil.

Reklama

Výběr článků

Načítám