Hlavní obsah

Všichni z Rathovy kauzy už jsou na svobodě. Soud pustil i lékařku Kottovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 6 ve středu podmíněně propustil lékařku Kateřinu Kottovou z vězení, kde si odpykávala osmiletý trest za korupci. Byla spolu se svým manželem Petrem Kottem a středočeským exhejtmanem Davidem Rathem odsouzena za zmanipulované zakázky. Soud ji z ruzyňské věznice propustil po odpykání poloviny trestu, jako poslední z potrestaných.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Kott a jeho žena Kateřina Kottová (dříve Pancová)

Článek

„Mohu potvrdit, že paní Kateřina Kottová byla rozhodnutím zdejšího soudu ze dne 24. ledna 2024 podmíněně propuštěna z výkonu trestu odnětí svobody,“ sdělila ve čtvrtek mluvčí soudu Zuzana Barochová.

Rath opustil vězení loni v květnu, Kott se dostal na svobodu o čtyři měsíce později.

Kottová v době výkonu trestu pracovala pro motolskou nemocnici jako radiační onkoložka, v čemž by měla pokračovat.

Soud podmínečně propustil Kotta. Budu čekat na manželku, řekl při odchodu z věznice

Krimi

„Ani bych nechtěl slyšet, že by u nás skončila. Kdyby odešla, pro nás by to byl opravdu veliký problém. Už s ní počítám napevno do služeb,“ řekl serveru Seznam Zprávy ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

Ratha, Kotta a Kottovou soudy potrestaly ve dvou větvích případu manipulování se zakázkami. Manžele Kottovy soud poslal do vězení nejdříve na šest let za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici u Prahy. Žádali úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun, když sedm milionů dali Rathovi. Rath tehdy dostal sedmiletý trest vězení.

Exekutor chce vydražit polovinu Rathova domu

Krimi

Ve druhé větvi manželům Kottovým i Rathovi soud jejich tresty prodloužil na osm let vězení. Trojice si na přelomu let 2011 a 2012 údajně domlouvala úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. Všem třem soud uložil rovněž vysoké peněžité tresty.

Obžalobě v druhé části případu čelila i největší česká stavební společnost Metrostav, které soud spolu s její dceřinou firmou Metrostav Infrastructure uložil zákaz plnění veřejných zakázek na tři roky.

Kottová z Rathovy kauzy pracuje v Motole, ačkoliv je ve výkonu trestu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám