Hlavní obsah

Všechny tři generace. Policie pozatýkala rodinný gang pěstitelů konopí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna rodina z obce v blízkosti Kyjova na jihu Moravy podle všeho zjistila, že víc výnosné je pro ni pěstovat konopí než tradiční vinnou révu. Jenže v místě bydliště byla natolik známá tím, že se kolem ní točí drogy, až se to doneslo policii. Následovala rozsáhlá akce policistů z Národní protidrogové centrály (NPC) a jejich kolegů ze Slovenska.

Rodinný gang výrobců marihuanyVideo: Policie ČR

 
Článek

Čeští policisté na případu spolupracovali s kolegy ze slovenské Národní kriminální agentury (NAKA). Vyšetřování se týkalo jedné z obcí u Kyjova a dalších míst na Hodonínsku. Výsledkem bylo zadržení jedenácti lidí, z nichž deset bylo z Česka. Šest z podezřelých skončilo ve vazbě.

„Skupinu, která je obviněná z pěstování konopí ve velkém množství, tvořili převážně příbuzní. Produkci, distribuci a vývoz marihuany podle zjištění kriminalistů zajišťovaly tři generace jedné rodiny. Skupina se byznysu věnovala několik let, vydělala si řádově miliony korun,“ sdělila Právu mluvčí NPC Lucie Šmoldasová.

Upřesnila, že detektivové při akci pod názvem „Valda“ kromě zadržených lidí také zajistili 61 kilogramů sušiny marihuany, tři osobní auta v celkové hodnotě 1,5 milionu korun, hotovost 3,5 milionu korun, přes 17 tisíc eur (takřka 420 tisíc korun) a 2 miliony korun na účtech.

Dvě děti z Mostecka snědly bonbony, které našly venku. Bylo v nich THC

Krimi

Rodiče, synové i děti

Hlavou rodinného gangu byl podle mluvčí sedmačtyřicetiletý muž, který je pro místní podle tamních svědků známou postavou v jedné z vesnic hned u Kyjova.

„Z pěstování, sušení, finální úpravy a neoprávněného přechovávání rostlin jsou obvinění jeho rodiče a další příbuzní. Jako organizátor, poradce, logistik a zajišťovatel odběratelů fungoval jeho syn, student vysoké školy. Využíval elektromobil BMW, pořídil si také byt za pět milionů korun, na bankovních účtech měl vysoké částky,“ přiblížila Šmoldasová.

Z trestné činnosti je podle ní obviněný i bratr hlavy rodinného gangu, který marihuanu uživatelsky testoval a fungoval jako prostředník a kontakt pro další muže, kteří jsou obvinění z prodeje drog.

Podle zjištění kriminalistů z NPC „rodinná firma“ vysazovala rostliny konopí zhruba po desítkách kusů na více místech, stejně probíhalo i skladování sušiny. Chtěli tak nejspíš v případě odhalení předejít trestnímu stíhání za nakládání s velkým množstvím drog.

Dealer v Brně šlechtil marihuanu ve velkém v bytě u policejní služebny

Krimi

„Před prodejem pak marihuanu svezli na jedno místo a po deseti či dvaceti kilogramech drogu prodávali. Členové skupiny věděli o tom, že je marihuana určena mimo jiné pro export na Slovensko, odkud přicházel zisk v eurech. Distribuce také probíhala v restauraci jedné z vesnic na Hodonínsku,“ doplnila mluvčí NPC. Právě tuto restauraci, respektive celý kulturní dům, má podle informací Práva rodina v nájmu.

„Přijela tam zásahovka, policisté v kuklách, všechny v domě posbírali, ten pak zadělali páskou, ať se k němu nikdo z okolí nedostane,“ popsal Právu zatýkání, které se mělo odehrát zhruba před dvěma týdny, očitý svědek ze sousední vesnice, který rodinu osobně zná.

Zatkli ho při řízení autobusu

Policisté podle něj dokonce jednoho z členů rodinného gangu sebrali přímo při řízení linkového autobusu, kterým se živil. „Zásahovka zablokovala autobus, vytáhla řidiče, který je členem té rodiny, a odvezla ho k výslechu. Měli s sebou náhradního řidiče, který pak s autobusem pokračoval dál,“ řekl Právu svědek.

Konopí podle Šmoldasové rostlo ve venkovních pěstírnách, na volném prostranství i ve speciálně upravených vnitřních pěstírnách, převážně v nemovitostech rodinných příslušníků. Mluvčí sdělila, že cena jednoho kilogramu sušiny marihuany byla kolem 60 tisíc korun, při odběru většího množství byla částka nižší.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o organizovanou trestnou činnost a velký rozsah drog, hrozí českým pachatelům 8 až 12 let vězení, zahraničnímu 10 až 15 let vězení,“ dodala mluvčí.

Foto: Policie ČR

Rodinný gang výrobců marihuany

Gang pěstoval marihuanu v bytech v centru Prahy. Platil stovky tisíc za elektřinu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám