Hlavní obsah

Všechno v pořádku, schvaloval muž z Ostravy teroristický útok. Dohodl se na podmínce

– Praha

Michal Hroch z Ostravy, který na internetu schvaloval teroristický útok na mešity v novozélandském Christchurchi, se dohodl se státním zástupcem na podmíněném trestu 2,5 roku se stejně dlouhou zkušební dobou. Zaplatil také 15 tisíc korun na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti. Dohodu v pátek pravomocně schválil pražský městský soud.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za podporu a propagaci terorismu na veřejně přístupné počítačové síti hrozí podle trestního zákoníku pět až 15 let vězení. Soud třicetiletého Hrocha navíc uznal vinným také z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob.

Hroch se trestné činnosti dopustil v březnu 2019 na serveru drsnysvet.cz, a to v diskusi pod článkem nazvaným „Takto vystřílel útočník novozélandskou mešitu„, který obsahoval i videonahrávku útoku.

Napsal mimo jiné: „zabil 49 potenciálních teroristů, všechno v pořádku”, „muslimové jsou zlo”, „těch kurev je přes dvě miliardy”, „nezastávej se těchhle primitivů”, „muslimství by se mělo brát stejně jako nacismus”, „neberu je jako lidi” či „časem se nejspíš všichni budeme muset pochlapit”.

Nejvyšší soud odmítl dovolání muže, který schvaloval útok na Novém Zélandu

Krimi

„Fakt mě to mrzí, jinak nevím, co bych k tomu řekl,” uvedl v pátek Hroch u pražského městského soudu.

„Pochopil jste, že ne všechny názory, které člověk má, je vhodné ventilovat veřejně?“ zeptala se ho předsedkyně senátu Lenka Cihlářová.

„Už to vím,” reagoval muž s tím, že se z trestního řízení poučil.

Za schvalování útoku v Christchurchi potvrdil soud muži ze Žďáru podmínku

Krimi

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil v březnu 2019 při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí. Útok živě vysílal na internetu. Soud na Novém Zélandu ho potrestal doživotím bez možnosti podmínečného propuštění. Stal se prvním člověkem v této zemi odsouzeným k takovému trestu.

V souvislosti se schvalováním tohoto útoku na internetu řešily české soudy více případů a stejně jako u Hrocha ukládaly podmíněné tresty. Státní zástupce Martin Bílý v pátek řekl, že obdobných případů byly zhruba dvě desítky, přičemž přibližně polovinu se s obviněnými podařilo vyřešit dohodou o vině a trestu. Součástí dohody byla vždy povinnost přispět na oběti trestné činnosti. Uložená částka se podle příjmů obviněných pohybovala mezi 15 000 a 20 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám