Hlavní obsah

Vrchní státní zastupitelství prověří odložení případu reklamy na Čapím hnízdě

Praha

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) si vyžádalo spis k reklamní větvi kauzy Čapí hnízdo a prověří odložení případu policií a dozorujícím žalobcem, uvedl v úterý iROZHLAS.cz.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Ilustrační foto

Článek

O odložení takzvané reklamní větve kauzy Čapí hnízdo, ve které se kriminalisté zabývali podezřením na daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo, rozhodlo Městské státní zastupitelství v Praze letos v červenci.

Agrofert patří do svěřenských fondů předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše.

VSZ si už vyžádalo spis k případu k takzvanému dohledu. Svědčí o tom podle serveru iROZHLAS.cz odpověď městského státního zastupitelství. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová postup odmítla komentovat.

Policie se zabývala podezřením, že suma 272 milionů korun, kterou Čapí hnízdo v letech 2010 až 2013 inkasovalo, ve skutečnosti nešla na reklamu, ale pomáhala splácet úvěr a společnosti Agrofert snížit si daně, popsal dříve server iRozhlas.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo odložena

Krimi

Možný daňový únik policie začala prověřovat v návaznosti na vyšetřování možného dotačního podvodu kolem farmy Čapí hnízdo. V této kauze je obžalován předseda ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Obžalobou v této větvi se začne pražský městský soud zabývat v září. Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová) jsou už obžalováni z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU; podle trestního zákoníku jim hrozí až desetileté vězení.

Žalobce Jaroslav Šaroch podle dřívějších informací navrhuje pro expremiéra v obžalobě tříletou podmínku a peněžitý trest deset milionů korun, pro Nagyovou pak žádá stejný podmíněný trest, zaplatit by měla půl milionu korun.

Babiš půjde v září před soud

Domácí

V dotační větvi kauzy je podstatou případu to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila.

Reklama

Výběr článků

Načítám