Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil sedm let muži, který střílel v třinecké nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmiletý trest potvrdil ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci Miroslavu Bolcovi (45) za to, že po předchozím konfliktu v červnu 2022 dorazil do krajské nemocnice v Třinci na Frýdecko-Místecku vyzbrojen samonabíjecí zbraní, ohrožoval tam členy ostrahy a vystřelil jejich směrem.

Foto: Petr Marek, Novinky

Miroslav Bolec u olomouckého vrchního soudu.

Článek

Obžalovaný ve svém odvolání proti verdiktu Krajského soudu v Ostravě z loňského listopadu, které vrchní soud zamítl jako nedůvodné, požadoval vrácení věci soudu první instance za účelem doplnění dokazování. Za vydírání, vyhrožování a řízení pod vlivem alkoholu Bolcovi původně hrozilo až osm let za mřížemi.

Bolec vinu přiznal. Hájil se tím, že jednal v afektu, v důsledku čehož nebyl své jednání schopen korigovat. Ten podle něj nastal poté, když ho ochranka napadala. „Přitom jsem se sekuriťáků chtěl jen zeptat, co s mým kamarádem dělají,“ tvrdil u soudu. „Lituji toho, co jsem udělal. Omlouvám se všem. Nechápu, co se v tu noc stalo,“ dodal vzápětí.

„Krajský soud měl dostatek důkazů a ty správně i vyhodnotil. Trest je zákonný a přiměřený. To, že všemu předcházela nějaká kolizní situace, je pravda. Na příčetnost obžalovaného to však podle znalce nemělo žádný vliv. Konstatoval, že v době spáchání trestného činu netrpěl psychickou poruchou. Jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti nebyly omezeny. Jednal racionálně, přesně věděl, co dělá,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého vrchního soudu Aleš Vašků.

Vyhrožoval zbraní a vystřelil

Na jeho slova Bolec reagoval nesouhlasným kroucením hlavou, za což si vysloužil pokárání. „Nebudete nijak narušovat důstojnost jednání! Pokud ano, předám vás řediteli vazební věznice ke kázeňskému potrestání,“ varoval ho důrazně zvýšeným hlasem Vašků.

Konflikt se stal předloni v noci 8. června. Záchranáři nejprve zhruba ve dvě hodiny ráno přivezli do areálu nemocnice tehdy šestačtyřicetiletého muže, známého obžalovaného, k ošetření. Ten však lékařskou pomoc odmítal, vyhrožoval zdravotníkům fyzickým napadením a zastřelením.

Bolec, který byl opilý, se do incidentu zapojil, člena ochranky fyzicky zezadu napadl, potom odjel autem domů, ozbrojil se samonabíjecí puškou, cca 600 náboji a vrátil se do nemocnice. Zastavil u vrátnice před vjezdem do areálu, namířil zbraní na členy ostrahy a nařídil jim, aby si lehli na zem. Když neuposlechli, vystřelil jejich směrem a přikázal, aby otevřeli závoru, vjel autem dovnitř a poté, co svého známého nenašel, areál opustil.

Krátce nato policisté oba muže zadrželi. Při domovních prohlídkách našli u jednoho z mužů pět zbraní a 1500 nábojů. Jeden ze členů ostrahy se potýká s dlouhodobými následky v podobě posttraumatické stresové poruchy.

Je to otřesné, řekl znechucený soudce a dal střelci z Prahy doživotí

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám