Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil Pražanovým devět let za obchody s nelegálním lihem

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Na devět let za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci otce a syna Pražanovy za to, že při obchodování s nelegálním lihem s lihovým bossem Radkem Březinou stát poškodili zkrácením daně nejméně o 353 miliónů korun. Potvrdil tak verdikt zlínské pobočky Krajského soudu (KS) v Brně, proti kterému se odvolali obžalovaní i státní zástupce. VS zároveň rozhodl o propadnutí majetku obžalovaných.

Foto: Petr Marek, Právo

Stanislav Pražan mladší u olomouckého vrchního soudu

Článek

„Krajský soud důkazy správně vyhodnotil. Trest u horní hranice sazby je zákonný a přiměřený. Zohledněna je v něm výše škody, délka páchání trestné činnosti, ale i další přitěžující či polehčující okolnosti,“ vysvětlil mluvčí VS Vladimír Lichnovský.

Stanislav Pražan (65) starší, jak vyplynulo u soudu, se dohodl s Radkem Březinou na odběru lihu za 66 korun za litr, tedy za méně, než kolik činí spotřební daň z lihu. Pražan mladší (36) pak zajišťoval podle pokynů otce objednávky a vyřizoval obchody ve Zlíně-Kostelci s bratrem Radka Březiny Tomášem.

Oba muži tvrdili, že jsou nevinní, přičemž žádali zproštění obžaloby. Starší se hájil tím, že Březinovy neznal. Mladší vypověděl, že jejich likérka odebírala líh od lihovaru v Kojetíně. Nelegální líh od Tomáše Březiny podle svých slov odmítl. A právě za to se prý Pražanovým mstil Tomáš Březina, jehož výpověď je mimo jiné usvědčila.

Žalobce chtěl vyšší trest

Státní zástupce požadoval přísnější potrestání. Chtěl, aby jednání obžalovaných bylo posouzeno jako trestný čin spáchaný ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

Lihový boss Radek Březina nelegální líh vyráběl ve své firmě Morávia-Chem. Obžaloba postihovala období od roku 2004 až 2011 a 1,4 miliónu litrů nezdaněného lihu. Přesnou výši dodávek v letech 2004, 2010 a 2011 se navíc nepodařilo policii zjistit. Pražanovi líh odebírali na několika místech ve Zlíně a okolí, prodávali jej dál či z něj vyráběli lihoviny.

Radka Březinu nepravomocně odsoudil olomoucký krajský soud za nelegální obchody s lihem na 13 let. Stát podle soudu připravil na daních o rekordních 6,39 miliardy korun. Krajský soud potrestal i zbývajících sedm obžalovaných v takzvané lihové mafii. Jejich případ bude rovněž řešit Vrchní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám