Hlavní obsah

Vraždám Berdychova gangu šlo zabránit před 10 lety

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavražděné oběti gangu okolo Davida Berdycha nemusely zemřít. Podle informací Práva důstojníci elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) byli Berdychovi a jeho komplici Radku Trumpešovi na stopě nejpozději v březnu 1996. Tedy více než půl roku před únosem a zavražděním pražského zlatníka Václava Tomana. Horkou stopu však promarnili.

Článek

Z neznámých důvodů totiž na ÚOOZ  se závažnými informacemi o Berdychovi a Trumpešovi pracovali tak, že v listopadu 1996 proti nim nešli. Tím vlastně jim a dalším jejich komplicům umožnili, aby mohli Tomana unést a zavraždit. A nejen to. O šest let později komplici Berdycha a Trumpeše unesli a zavraždili táborského zlatníka Václava Skálu.

Zmíněnou klíčovou informací pro odbor V1 násilí, extrémismu a terorismu ÚOOZ byl například v březnu 1996 poznatek o tom, že Berdych s Trumpešem na střelnici v Čimicích nastřelovali ostrými náboji pistol Walter P 38 ráže 9 mm s tlumičem.

"Prostě zkoušeli, o kolik centimetrů tlumič vychýlí střelu. Na vzdálenost 15 metrů to bývá okolo pěti centimetrů. U podomácku vyrobených tlumičů to může být mnohem víc. Tuto nepřesnost vyvolanou tlumičem je nutné určit pro další přesnou střelbu a odchylku střelecky zvládnout," vysvětlil Právu expert na střelbu z pistole.

Utajeno, utajeno

Poznatky ÚOOZ o střeleckých cvičeních Berdycha s Trumpešem zůstaly vyšetřovatelům a možná i dalším složkám policie a státním zástupcům utajeny. Alespoň podle advokátů, kteří nyní ve velkém procesu řízeném soudcem Petrem Francem proti Berdychovi a dalším 35 obžalovaným vystupují jako obhájci.

"V přípravném řízení a ani v průběhu veřejného a neveřejného soudního líčení před senátem soudce France nepadlo ani slovo o tom, že ÚOOZ disponoval poznatky o Berdychově a Trumpešově nastřelování pistole s tlumičem. Tak přirozeně zůstává utajeno, co s těmito poznatky ÚOOZ podnikl," řekl v pondělí Právu jeden z obhájců obžalovaného klienta v procesu vedeném soudcem Francem. Podobně se vyjádřili i další obhájci.

Dokument s poznatky o Berdychových a Trumpešových nástřelech z pistole s tlumičem měl založit například pod Č.j.: ÚOOZ-0017/V1-96 z 28.3.1996 podplukovník Josef Holub, který nyní působí v protikorupční policii. Ten to však Právu popřel.

Zatraceně vážná věc

"V životě jsem s tím neměl nic společného. Touto kriminalitou jsem se na V1 nezabýval. Zabýval jsem se extrémismem a terorismem. Jméno Berdych jsem tehdy vůbec neslyšel. Vnitřní kriminalitou jsem se nezabýval. O pistolích (s tlumičem) nevím. Z ÚOOZ jsem odešel v roce 1997," odpověděl Holub v pondělí Právu.

Bývalý šéf Útvaru organizovaného zločinu a zpravodajství (předchůdce ÚOOZ, pozn. red.) advokát Josef Doucha informace Práva označil za alarmující. "Poznatky o tom, že Berdych s Trumpešem nastřelovali Waltry s tlumičem jsou zatraceně vážná věc. Tím víc, je-li pravda, že jimi ÚOOZ disponoval už v březnu 1996. To bych být na ÚOOZ rozhodně nepodcenil," zdůraznil Doucha. Přiznal, že o informacích Práva nevěděl.

Záhadu nastřelování a osudu dokumentace ÚOOZ je možné podle bývalého důstojníka policejního prezídia a experta na zbraně a střelivo Václava Svobody odhalit.

"Zákon o zbraních a střelivu platný v roce 1996 tlumiče zakazoval. Příslušné referáty na obvodních a okresních policejních ředitelstvích udělovaly výjimky. Třeba pro divadelní a filmové produkce, kde však mohli užívat jen slepé náboje. Pro užití ostrého střeliva získaly výjimku agentury převážející peníze. Vše je evidováno na uvedených referátech. Proto lze dohledat, zda pan Berdych a pan Trumpeš měli výjimku na požívání tlumičů a ostré střelivo a kdo jim ji udělil. Pokud se tak vůbec stalo," vysvětlil Svoboda v pondělí Právu. Uvedl, že osobně pochybuje, že by Berdych s Trumpešem tuto výjimku od policie dostali.

Vyšetřování není jisté

"Zvláště pro pistoli Walter P 38. To je pistole z výzbroje Wehrmachtu z druhé světové války. Nebyla pro tlumič uzpůsobena. I to mělo být povoleno a evidováno," míní Svoboda.

Vyšetřování by mělo podle právních expertů odhalit nejen jak Berdych s Trumpešem k tlumičům a výjimce přišli.

"Podstatné je, proč se na ÚOOZ poznatky intenzívně nezabývali. Berdychovce totiž bylo možné zastavit už v létě před deseti lety. To by zachránilo život zlatníkům Tomanovi a Skálovi, těžké ublížení na zdraví oběti gangu Jiřímu Mračkovi a dalším obětem. A taky vzniká podezření zda a proč lidé z ÚOOZ oba tolerovali nebo dokonce ochraňovali," zdůraznil expert.

Jen nejbližší dny ukáží, nakolik se uvedenými skutečnostmi bude zabývat Inspekce ministra vnitra (IMV). Ta nyní podléhá úřadujícímu ministrovi vnitra Ivanu Langrovi (ODS). Ten čtyři dny před volbami již ve sněmovním výboru pro obranu a bezpečnost vystupoval na podporu šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho v jeho obviňování ministra vnitra Františka Bublana a jeho inspekce ze zasahování do ÚOOZ. O přestávce dokonce Langer odešel a ponechal tak k dispozici na stole zvědavým novinářům tajnou Kubiceho zprávu v plen nahrávání na videokamery a fotografování. A na své první ministerské tiskové konferenci minulý týden opakovaně naznačil, že mu řediteli IMV Miroslav Borník není nijak po chuti.

Promarněné horké stopy
1996 - Nejpozději v březnu má ÚOOZ poznatky o tom, že Berdych s Trumpešem nastřelují v Čimicích pistole s tlumičem. Není známo,jak ÚOOZ reagovalo.
1999 - V lednu informuje středočeský kriminalista policejního prezidenta Jiřího Koláře o podezření, že násilné loupeže na lidech a kamiónech jsou páchány ve spolupráci s policisty. Kriminalista kariérně končí.
2000 - V červenci dostává policejní prezídium zprávu šéfa Útvaru speciálních činností Jana Berouna o pachatelích a adrese úkrytu Berdychova gangu. Informace nevedla ze záhadných důvodů k odhalení gangu.
2003 - Tým Mari ÚOOZ v květnu označuje vysoce postavené policisty jako podezřelé ze spolupráce s Berdychovým gangem. Velitel týmu Mari Petr Vojtěchovský je obviněn z úplatkářství. Tým po několika měsících zaniká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám