Hlavní obsah

Vražda to nebyla. Syn dostal osmiletý trest za ubodání otce v Pardubicích

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Devětadvacetiletý muž letos v lednu v Pardubicích podle verdiktu královéhradeckého krajského soudu ubodal po vzájemné hádce svého otce. Soud jej poslal v úterý na osm let do vězení za těžké ublížení na zdraví, obžaloba původně hovořila o vraždě. Rozhodnutí není pravomocné, obžalovaný se na místě odvolal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V případu rozhodoval trestní senát pobočky krajského soudu v Pardubicích, původně hrozilo mladíkovi za vraždu až osmnáct let. „Překvalifikovali jsme to na těžké ublížení na zdraví z nedbalosti s následkem smrti,“ řekla při zdůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Anna Sobotková.

Konflikt s tragickými následky pro 53letého otce se odehrál v jeho malém bytě v Pardubicích, kde ho syn navštívil. Ke rvačce a zabití došlo beze svědků, takže soud respektoval nejen znalecké posudky kriminalistů a lékařů, ale průběh rekonstrukce činu a výpovědi obžalovaného.

„V případu je hodně otazníků, na které soud nenašel odpověď. V každém případě však bylo prokázáno, že obžalovaný nepřišel na návštěvu otce s úmyslem vraždit, nůž si nepřinesl s sebou,“ vysvětlovala soudkyně.

Připustila, že obžalovaný byl svým otcem fyzicky hrubě napaden a že se bránil. „Úmysl vraždit tady nebyl. Byla to sebeobrana, obžalovaný nebyl připraven zabíjet, došlo však k vybočení z nutné obrany,“ řekla soudkyně.

Senát při svém rozhodování vzal v potaz i zdravotní stav muže, který se léčil ze schizofrenie a kvůli tomuto onemocnění byl roky v invalidním důchodu.

„Nebral léky, které měl na toto onemocnění brát, pil alkohol, přestože věděl, že to nesmí. Znalci z oboru psychiatrie potvrdili, že je plně odpovědný za své jednání,“ odmítla výhrady k výši trestu a trestní kvalifikaci Sobotková.

Reklama

Výběr článků

Načítám