Hlavní obsah

Vražda šestnáctileté stopařky se po dvanácti letech vrací k soudu

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Krajský soud v Táboře začal ve středu rozhodovat, zda obnoví řízení s 37letým Pavlem Zárubou z Protivína. Před dvanácti lety ho poslal na dvacet let do vězení za vraždu šestnáctileté stopařky. Nyní soudní senát zkoumá nové skutečnosti.

Foto: Pavel Orhoz, Právo

Pavel Záruba, odsouzený za vraždu 16leté stopařky, byl ve středu znovu u Krajského soudu v Táboře.

Článek

Ve středu vypovídali dva svědci, kteří připustili, že dívku mohl zavraždit i jejich známý Václav Nouzecký, také z Protivína, recidivista, jenž je v této době také ve výkonu trestu.

„Vyhrožoval mi v baru, že mě podřeže nožem jako tu holku. Bylo to bezprostředně poté, co se to stalo,“ sdělila svědkyně, která o podezření, že vraždu mohl spáchat Nouzecký, psala Zárubovi v dopisech už před časem i do vězení. „Vím, že by to Pavel, tak jak jsem ho znala, nebyl schopný udělat,“ prohlásila svědkyně.

Další vězeň potom vypovídal, že Nouzecký se měl zfetovat asi v roce 2007 ve vězení a mluvil i o vraždě dívky s tím, že slyší hlasy mrtvých. „Veřejné tajemství po basách je, že to Pavel neudělal,“ prohlásil svědek. Pavel Záruba ve středu vypovídal na svou žádost bez přítomnosti veřejnosti.

Tělo našel houbař

K smrti mladé studentky Obchodní akademie v Písku došlo podle rozsudku 16. května v roce 2002, kdy jí Záruba ještě ve městě na výpadovce kolem 14. hodiny zastavil. Jeden z utajených svědků soudu vypověděl, že dívka nastoupila do modrého Zárubova fordu a odjela s ním.

Kdy a kde dívka zemřela, se přesně zjistit nepodařilo, ale její tělo náhodný houbař nalezl v lese u Vítkova, což je zhruba 10 kilometrů od Písku. U soudu se nepodařilo vzhledem ke stavu těla prokázat, zda Záruba svou oběť znásilnil. Za znásilnění si však už předtím odpykával tříapůlletý trest.

O tom, zda soud kauzu vraždy obnoví, ve středu senát zatím nerozhodl.

Reklama

Související články

Anonym hájil podezřelého z vraždy stopařky

Předčasně ukončit projednávání případu vraždy šestnáctileté stopařky Jany Štěpánkové ze Strakonic musel v pondělí předseda senátu Krajského soudu v Táboře Jiří...

Vrah stopařky dostal definitivně 20 let

Vrah šestnáctileté stopařky ze Strakonic půjde definitivně na 20 let za mříže. Rozhodl o tom ve středu v odvolacím řízení pražský vrchní soud, který zároveň...

Výběr článků

Načítám