Hlavní obsah

Anonym hájil podezřelého z vraždy stopařky

Novinky, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÁBOR

Předčasně ukončit projednávání případu vraždy šestnáctileté stopařky Jany Štěpánkové ze Strakonic musel v pondělí předseda senátu Krajského soudu v Táboře Jiří Bernát. Důvodem byl dopis, ve kterém anonymní pisatel pohrozil soudu bombou.

Článek

"Zadržte soud nad mladíkem, není vrahem Štěpánkové. Sleduji vás. V budově je bomba," píše se v dopise.

Z vraždy stopařky je obžalován pětadvacetiletý Pavel Záruba z Protivína. Ten svou vinu popírá. Obžaloba argumentuje především tím, že u obžalovaného nalezli policisté mobil zavražděné dívky.

Dopis byl psán rukou

Dopis byl doručen soudci na jeho jméno v 11 hodin. "Byl napsaný rukou a tiskacím písmem. Bylo však nečitelné, odkud byl list odeslaný. Na poštovním razítku byla začáteční písmena PR. Okamžitě jsem zastavil proces a zavolal policii," popsal Právu Bernát.

Táborská policie vyklidila soudní budovu a na pomoc si přizvala psovoda a pyrotechniky z Českých Budějovic. Po bombě pátrali do 13 hodin. Nic nenašli. "Pisatele se snažíme zjistit," řekl mluvčí táborské policie Pavel Hanták.

Bernát odpoledne požádal policii, aby zostřila dohled nad soudní budovou. Strach o svůj život nemá. "Za ta léta, co jsem soudcem, jsem dostal celou řadu anonymních dopisů, které vyhrožovaly nejen mojí osobě, ale i rodině," podotkl Bernát.

Líčení s obžalovaným Zárubou bude pokračovat opět v úterý. Bernát chtěl přikročit k závěrečným řečem, Záruba ale trvá na vyslechnutí svědka Zdeňka Danihela. Ten se v pondělí opět nedostavil.

Obžalovaný vytáhl tajemné auto

Navíc obžalovaný před nečekaným ukončením pondělního dokazování požádal soud, aby předvolal další svědky. Ti podle něj při policejním výslechu vypověděli, že zavražděná dívka nastoupila 16. května 2002 do černého automobilu s tmavými skly. Záruba ale vlastnil modrý Ford Sierra. Obžalovaný ještě prohlásil, že existuje i svědek, který viděl černé auto, jak v osudný den vyjíždí z lesa, kde byla Štěpánková po zhruba měsíci pátrání nalezena nahá a s probodnutým srdcem.

Bernát, státní zástupce Barnabáš Liška a ani žádný z přísedících soudců si tyto skutečnosti nevybavili. Rozhodli se proto ještě jednou policejní protokol přezkoumat. Soud ale disponuje výpovědí utajovaného svědka, který automobil, do kterého Štěpánková nastoupila, přesně popsal.

Pokud se obžalovanému Zárubovi vina dokáže, může jít až na patnáct let do vězení. Rozsudek by měl padnout ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám