Hlavní obsah

Vražda pro stokorunu vynesla gamblerovi 14 let

Novinky, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Poněkud pozdní slzy vytryskly z očí 32letému Pavlu Moučkovi, když ve čtvrtek dostal od královéhradeckého soudu poslední možnost, aby vysvětlil, proč loni v červenci zabil v Pardubicích jednaosmdesátiletou Martu Ondráčkovou. "Neumím to vysvětlit," zamumlal mezi plačtivými vzlyky.

Foto: archiv Zvonice Soláň

Zimní Zvonice Soláň.

Článek

Surový a zbabělý způsob, jakým vrah svůj čin provedl, přiměl senát Krajského soudu v Hradci Králové k udělení čtrnáctiletého trestu. Vzhledem k tomu, že dvaatřicetiletý Moučka má z minulosti neodpykaný roční trest za krádež, je pravděpodobné, že si ve vězení pobude patnáct let.

"I to je málo. Za to, co udělal, by si zasloužil minimálně o pět let víc," řekla po skončení hlavního líčení dcera oběti Věra Buriánková.

Patologický hráč

U Moučky zjistili znalci patologickou závislost na herních automatech. Tato vášeň se podepsala na nevyváženosti jeho osobnosti, což vyústilo v problémy v práci i v rodině. Z několika zaměstnání jej propustili a manželka se s ním rozvedla s tím, že nechtěla, aby se stýkal s jejich dcerou. Muž potřeboval stále více peněz a narůstaly mu dluhy.

Oběť ho pozvala do bytu

V osudný den se, mírně podnapilý, vydal za starou paní, protože předpokládal, že si od ní nějaké peníze odnese. Nebylo by to poprvé, kdy mu žena, která jej znala od dětství, půjčila drobnou částku. Chtěla mu pomoci i tentokrát a bez problémů jej vpustila do bytu. "Povídali jsme si o jejím novém televizoru," vypověděl Moučka policistům po svém zadržení.

Jenže v té době už měl za opaskem na zádech připravený nůž, který předtím ukradl v kuchyni. Když se k němu žena otočila zády, bodl. Začala naříkat, a tak aby jí 104 kilogramů těžký muž umlčel, dupl jí botou na hlavu. Pak prohledal byt a aniž by se zajímal o osud zraněné, odešel z místa činu s uloupenou stokorunou a několika mincemi. Druhý den večer byl zatčen.

Žena mohla přežít

Marta Ondráčková v bolestech vykrvácela a její tělo nalezli večer sousedé a příbuzní.

"Bezprostřední příčinou smrti byla bodná rána, která zasáhla pravou plíci. Není vyloučeno, že by poskytnutí včasné lékařské pomoci žena přežila," uvedl znalec Josef Pleskot.

Před výjimečným trestem Moučku zachránily posudky psychologů a psychiatrů. Podle nich netrpí poruchou osobnosti, delší pobyt za mřížemi by ho mohl zbavit hráčské závislosti a protože má nadprůměrný intelekt, není pravděpodobné, že by podobný čin po propuštění zopakoval. "Jeho resocializace je v zásadě možná," ujistila soud znalkyně z oboru psychologie.

Verdikt není pravomocný, neboť obě strany si ponechaly lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související články

Obžalovaný z vraždy zabíjel kvůli stokoruně

Senát Krajského soudu v Hradci Králové zahájil ve středu hlavní líčení ve věci vraždy jednaosmdesátileté Marty Ondráčkové z Pardubic. Na lavici obžalovaných...

Výběr článků

Načítám