Hlavní obsah

Vrátný, který viděl vraždu ženy, trpí výčitkami

Právo, David Hluštík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Strážný z bezpečnostní agentury Oaza, který chtěl zabránit ve středu nad ránem vraždě ženy před budovou ČVUT v Trojanově ulici v Praze 2, cítí výčitky. Mohl prý udělat víc. Ze zranění a psychického šoku se vzpamatovává v domácím léčení.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Soutěž probíhala od 2. ledna do 28. února tohoto roku a celkem do ní bylo přihlášeno 59 děl.

Článek

"Udělal maximum a zřejmě i něco navíc," je přesvědčen prokurista firmy Oaza Jiří Fencl. Na pozice vrátného jsou podle něj vybíráni muži ve středním a starším věku. Ti mohou bránit případným pachatelům ve vstupu do objektu maximálně slzotvorným sprejem nebo tomfou.

"Speciálním výcvikem a zbraní jsou vybaveni pouze lidé, kteří zajišťují převoz peněz," uvedl prokurista. Strážní na této pozici navíc nemají žádné mimořádné pravomoci. Vrátný se tak může bránit jako každý jiný smrtelník. "Nejsme policie, abychom po svých zaměstnancích požadovali znalost bojových umění," řekl Právu Fencl.

"To, že ho opilý muž napadl nožem ve vrátnici o rozměrech 2x2 metry, nemohl čekat a ani se účinně bránit. Navíc mu útočník nožem propíchl ruku, bodl ho do pravého prsního svalu a rozřízl mu kůži nad okem, takže byl částečně oslepen," popsal agresivní útok jeden z kolegů v agentuře.

Vraždu by nikdo nečekal

"Člověk denně pracuje s inteligentními lidmi. Pak přijde opilý člověk a takhle to dopadne," poznamenal kolega zraněného vrátného. K vraždě došlo patrně kvůli partnerským neshodám mezi čtyřicetiletým mužem a o deset let staří ženou, která pracovala jako uklízečka v budově ČVUT.

Opilý muž se domáhal vstupu do školy. Vrátný ho nechtěl pustit. Žena mezitím vyběhla z budovy a chtěla utéct. Násilník ji však dostihl a nožem jí zasadil několik smrtelných ran. Zraněný vrátný zalarmoval policii, která vraha chytila deset minut po jeho řádění.

Do bytu své družky nedaleko vysokoškolské budovy se násilník údajně dobýval už v úterý večer. Policejní hlídka, kterou přivolali sousedi, vyřešili spor domluvou. Vrahovi hrozí až dvanáct let za mřížemi.

Reklama

Související články

Na ulici pořezal vrátného a ubodal ženu

V Praze 2 byla ve středu ráno zavražděna padesátiletá žena. Muže podezřelého z této vraždy zadrželi policisté necelých deset minut po hrůzném činu. Žena...

Výběr článků

Načítám