Hlavní obsah

Vrah údajné hlavy policejní mafie Tofla dostal 19 let, jeho kumpán také

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Za vraždu údajného šéfa policejního gangu Michala Tofla dostal Radek Sobotka od brněnského krajského soudu ve středu 19 let vězení. Komplic Tomáš Trkan, který se na celé akci podílel, dostal stejný trest.

Manželka a dcera zavražděného Michala Tofla komentuji verdikt souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Další z účastníků, podnikatel a jeden z údajných bossů místního podsvětí Petr Pavel Bezděkovský, který si měl celou vraždu objednat, justici unikl, ovšem trestu nikoli – oběsil se, nebo byl možná oběšen, ve vězeňské cele.

Když Sobotka Tofla v jeho autě rozstřílel, tak se Bezděkovský vztekal, protože nechtěl, aby byl mrtvý, chtěl jen výstrahu.
odsouzený Trkan

Oba muži před soudem házeli vinu jeden na druhého. „V žádném případě jsem nikoho nezabil. Trkan měl v Kuřimi garáž, kam mě vzal a ukázal mi samopal, ale stříleli jsme z něj jen za Kuřimí. Pak jsem viděl v televizi, co se stalo, a setkal jsem se s Trkanem, ale on mi řekl, ať do toho nevrtám. Předtím jsme tam nedaleko od místa, kde zemřel Tofl, vykradli jednu novostavbu, tak jsem měl strach, že to policie bude házet na nás, protože jsme měli záznam. Podle mě Tofla zastřelil Trkan. V den, kdy se to stalo, jsem byl doma. Ale měl jsem strach jít někam na policii,“ prohlásil Sobotka.

Gang vyděračů před soudem

Trkan ve své výpovědi tvrdil, že pro Bezděkovského dělal řidiče a poskoka. Jednou se ho prý podnikatel zeptal, zda nezná někoho, kdo by rozstřílel auto.

„Sobotka o to měl zájem, tak jsem zprostředkoval schůzku, na které Bezděkovský předal samopal a náboje a řekl mu, ať rozstřílí Toflovo auto. Když Sobotka Tofla v jeho autě rozstřílel, tak se Bezděkovský vztekal, protože nechtěl, aby byl mrtvý, chtěl jen výstrahu. Já jsem každopádně určitě nikoho nezastřelil,“ tvrdl Trkan.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radek Sobotka (vpředu) a Tomáš Trkan si přicházejí vyslechnout verdikt.

Podle senátu v čele s Jaroslavou Bartošovou se ale podařilo prokázat, že Bezděkovský si muže najal, Sobotka střílel a Trkan inkasoval peníze a pomáhal zakrývat stopy.

Tofl chtěl peníze z Edbusy

Tofl měl stát v čele policejní chobotnice, jejíž členové, bývalí či současní zaměstnanci brněnské hospodářské kriminálky, měli vydírat bohaté podnikatele. Její členové se v současnosti zpovídají ze svých činů taktéž před brněnským soudem.

Vražda ale zřejmě souvisela s další velkou brněnskou kauzou, která se týkala společnosti Edbusy. Tam zmizely desítky miliónů korun, které do firmy nastrkali důvěřiví lidé očekávající výhodné půjčky. Podle svědků chtěl Tofl po Bezděkovském peníze vyvedené z Edbusy a ten měl v reakci na to objednat Toflovu vraždu.

Podle vyšetřovatelů Bezděkovský kontaktoval zkušeného kriminálníka Trkana, aby mu sehnal člověka, který rozstřílí auto. Trkan oslovil svého kamaráda z lochu Sobotku, který neváhal a na lukrativní nabídku kývl. Na schůzce na parkovišti u brněnské právnické fakulty pak došlo ke schůzce, kde Bezděkovský vybavil oba muže samopalem. Sobotka pak rozstřílel auto i s Toflem, který byl na místě mrtev. Trkan poté podle obžaloby převzal od Bezděkovského peníze za celou akci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám