Hlavní obsah

Vrah Marcelky stráví čtvrt století za mřížemi

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tečku za případem hrůzné a zcela zbytečné smrti sedmileté Romky Marcelky z České Třebové učinil ve středu pražský vrchní soud. Instance uložila Jozefu Sivákovi za brutální vraždu definitivní trest ve výši 23 roků a dvou měsíců, celkově však muž stráví za mřížemi 25 let, neboť si musí zároveň odpykat předchozí odsouzení.

Foto: Petr Skála

Jeden z více než dvou set stánků s keramickými výrobky

Článek

O kauze se veřejnost dozvěděla loni v květnu, kdy dívenku začali pohřešovat její rodiče. Marcelka se totiž nevrátila odpoledne ze školy. Brzy se rozjelo celostátní pátrání, média publikovala dívčinu fotografii. Holčička byla nakonec nalezena mrtvá v lese.

Z hrdelního činu byl obviněn a následně obžalován rodinný známý a bývalý druh dívčiny babičky, Slovák Sivák. Právě on byl totiž posledním, kdo byl s Marcelkou spatřen.

U královéhradeckého krajského soudu skončil případ jednoznačně. Rom ze Slovenska si na Marcelku v osudný den počkal po vyučování před školou, zatáhl ji do lesa a tam ji umlátil, zaznělo v rozsudku. Neuvěřitelný byl však motiv: muž se násilím rodině mstil za nechtěný rozchod s dívenčinou babičkou.

Zvrat se nekonal

První instance muži vyměřila výjimečný trest ve výši necelých 24 let, proti čemuž se však obžalovaný odvolal. Tvrdil totiž, že Marcelka si zranění způsobila sama, když při běhu upadla na kámen.

Odvolací instance však jeho obhajobě neuvěřila. "Znalci vyloučili, že by si poškozená mohla přivodit smrtelné zranění sama. Byl to právě obžalovaný Sivák, kdo dívku vylákal do lesa a tam ji, zřejmě údery kamenem, usmrtil," řekl dnes předseda senátu Jiří Lněnička. Siváka usvědčily i stopy dívčiny krve na jeho oblečení.

Formální úprava trestu

Soudci nicméně muži dnes trest nepatrně snížili, a to z jediného důvodu. Sivák si musí zároveň odpykat 22 měsíců za jiné činy a celková výměra trestu nesmí podle trestního zákona přesáhnout 25 let.

Lněnička rovněž zdůraznil, že uložení výjimečného trestu bylo v tomto procesu rozhodně namístě. "Jedná se o dvanáctkrát trestaného recidivistu a možnosti jeho nápravy jsou značně snížené. Stupeň jeho společenské nebezpečnosti je také výjimečně vysoký," konstatoval.

Reklama

Související články

Smrt 7leté Marcely před soudem

Královéhradecký krajský soud začal ve čtvrtek projednávat případ vraždy sedmileté romské školačky Marcely Ferkové z České Třebové. Na lavici obžalovaných sedí...

Výběr článků

Načítám