Hlavní obsah

Smrt 7leté Marcely před soudem

– HRADEC KRÁLOVÉ
Novinky, Jiří Bednář

Královéhradecký krajský soud začal ve čtvrtek projednávat případ vraždy sedmileté romské školačky Marcely Ferkové z České Třebové. Na lavici obžalovaných sedí pětatřicetiletý Jozef Sivák ze Slovenska, bývalý druh dívčiny babičky. Sivák dnes odmítl před soudem vypovídat a řekl pouze, že lituje toho, co se děvčeti stalo.

Foto: Daniela Dušková

Ilustrační foto

Článek

"Svůj život bych vyměnil za její," zašeptal muž, který už má za sebou devět soudních trestů za majetkové delikty.

Malá Marcela zemřela v pátek 24. května 2002. Jak Sivák vypověděl v přípravném řízení, potkal se s děvčetem po poledni ve městě. Vzal jí do cukrárny, koupil jí koláč a dal jí peníze na autobus. Marcela však neodjela a on jí nabídl doprovod do Semanína za její babičkou.

Sivák: Uhodila se o kámen

Den před tím se Sivák se svou družkou pohádal. "Vyhrožoval matce, že jí zabije a vytáhl na ni šroubovák. Já a bratr jsme ho vyhodili ze dveří a on křičel, že se pomstí," řekl otec oběti Bartolomej Ferko.

Sivák vedl dívku do Semanína lesem. "Napadlo mě, že Marcelu nepustím domů a tak se její rodině pomstím. Ona začala plakat a snažila se mi utéct," řekl policistům. Jak se jí snažil zadržet, několikrát údajně upadla a poté zůstala bez hnutí ležet. Podle Sivákovy výpovědi se uhodila do hlavy o kámen ležící na cestě. Vyloučil, že by jí čímkoliv uhodil.

"Když se nehýbala, poznal jsem, že nežije. Odnesl jsem tělo do houští," řekl kriminalistům.

Motivem byla msta

Odpoledne Sivák předstíral, že pomáhá Marcelu hledat. "Chtěla jsem jít na policii, ale on mi v tom bránil," vypověděla před soudem matka děvčete. Tělo dítěte nakonec bylo objeveno až v neděli večer.

Žalobkyně Renáta Vesecká uvedla, že zjištěné důkazy jasně svědčí o tom, že Sivák dívku opakovaně udeřil tupým předmětem do hlavy. "Způsobil jí tím tříštivé zlomeniny lebky. Motivem byla pomsta, protože babička dívky se s ním chtěla rozejít," uvedla Vesecká. Odmítla se vyjádřit k výši trestu, který bude pro obžalovaného navrhovat.

Soudci by měli vynést rozsudek v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám