Hlavní obsah

Vrah dosáhl zrušení paragrafu, který znemožňoval přezkoumání jeho samotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ústavní soud (ÚS) zrušil s platností od 30. června 2011 paragraf, který znemožňuje soudní přezkum kázeňských řízení s vězni. Jde například o postihy za prohřešky vězňů. Zákon o výkonu trestu odnětí svobody nyní soudní přezkum nedovoluje. Návrh na zrušení paragrafu podal Nejvyšší správní soud (NSS).

Foto: ČTK

Bývalý šéf pražského Discolandu Sylvie Albert Žirovnický (vpravo)

Článek

Nejvyšší správní soud se kázeňským řízením zabýval na podnět Alberta Žirovnického odsouzeného za vraždu. Ten se v roce 2004 dostal na pět dní na samotku kvůli tomu, že měl v cele nepovolené předměty. Proti rozhodnutí Vězeňské služby podal žalobu, soudy ji ale odmítly s vysvětlením, že výsledek kárného řízení přezkoumávat nelze. Jedinou výjimkou je kázeňský trest v podobě propadnutí věci, který je přezkoumatelný i podle současné úpravy.

Podle NSS je napadený paragraf protiústavní. Žirovnický upozornil na to, že kázeňské postihy mohou fakticky zpřísnit výkon trestu a mají dlouhodobější dopad. Například zabraňují pozdějšímu přeřazení do věznice s mírnějším režimem a podmíněnému propuštění z výkonu trestu.

Žirovnický je někdejší šéf pražského Discolandu Sylvie. Odpykává si ve vězení 16 let za vraždu kamaráda. Je znám tím, že využívá všech běžných i mimořádných opravných prostředků, které má k dispozici. Podal již desítky žalob a stížností.

Reklama

Související témata:

Související články

Odsouzený vrah chce 50 miliónů za zásah policie

Nevšední případ řeší pražský městský soud. Se žalobou na ochranu osobnosti se na něj už před čtyřmi lety obrátil bývalý šéf pražského Discolandu Sylvie Albert...

Vězeň zažaloval stát kvůli odběru DNA

České soudy začnou v polovině prosince řešit unikátní případ. Zřejmě vůbec první vězeň totiž žaluje stát kvůli plošnému odebírání DNA, jež probíhalo v českých...

Výběr článků

Načítám