Hlavní obsah

Vrabel dostal za řeči o jaderném útoku peněžitý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Městský soud v Praze v pátek odpoledne uložil pořadateli protivládních demonstrací Ladislavu Vrabelovi v kauze šíření poplašné zprávy o údajném českém jaderném útoku na Rusko peněžitý trest ve výši 10 tisíc korun a zrušil čtyřměsíční podmínku. K soudu dorazili také Vrabelovi příznivci, kteří si před budovou vyslechli aktivistovo vyjádření.

Vrabel na mítinku před soudem Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

K soudu dorazilo asi 60 Vrabelových příznivců. Do soudní síně bylo vpuštěno 15 lidí včetně novinářů.

„Odvolací soud potvrdil rozsudek prvoinstančního soudu, ale změnil formu trestu na peněžitý. Soudu připadl tento trest výchovnější,“ řekl po jednání státní zástupce Aleš Cimbala.

Vrabel s trestem nesouhlasí, nechal se slyšet, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu, peníze ale prý zaplatí.

Policie obvinila Vrabela z podvodu

Krimi

Ladislav Vrabel po vynesení rozsudku Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Vrabel loni v listopadu zveřejnil video, které na sociálních sítích viděly tisíce lidí a ve kterém mimo jiné v souvislosti s nákupem letounů F-35 hlásal, že česká vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi. Podle státní zástupkyně se tím dopustil šíření poplašné zprávy.

„Musel vědět, že ta informace je nepravdivá. Zároveň musel vědět, že ho sleduje stovka jeho podporovatelů, která mu věří. Musel si být vědom, že šířením takové informace může vyvolat nebezpečí vážného znepokojení,“ uvedla v srpnu žalobkyně s tím, že Vrabel jednal úmyslně a s trestněprávními následky musel být srozuměn.

Vrabel dostal znovu podmínku za řeči o jaderných zbraních. Svoboda slova má limity, uvedl soud

Krimi

Vrabel tvrdil, že výroky jsou vytržené z kontextu, nikoho jimi prý děsit nechtěl. Naopak prý chtěl lidi ochránit.

Soud se musel ptát státu, zda plánuje útok na Rusko

Případ se dostal před odvolací senát už podruhé, napoprvé rozsudek zrušil a vrátil obvodnímu soudu k dopracování, mimo jiné ke zjištění, zda je Vrabelův výrok skutečně nepravdivý. Ministerstvo obrany i Úřad vlády odvětily, že žádný jaderný útok na Rusko ze strany ČR skutečně na pořadu dne není a že ČR žádnými jadernými zbraněmi nedisponuje.

Vrabel v minulosti různě vystupoval proti islámu, uprchlíkům, ale i opatřením během koronavirové pandemie. Následně pořádal několik demonstrací. Té největší s názvem „Česká republika na 1. místě“ se v Praze zúčastnilo několik desítek tisíc lidí.

Vrabel v Česku, kde je v insolvenci a na jeho majetek je vypsán konkurz, nežije, přebývá v Srbsku. Podle insolvenčního správce Vrabel dluží 2,6 milionu korun, za 17 měsíců oddlužení splatil 0,5 procenta dlužné sumy. Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil v únoru na Vrabelův majetek konkurz.

Vrabel je v současnosti také obviněn z téměř dvoumilionového podvodu týkajícího se covidových dotací.

Česká vláda chce zaútočit na Rusko jadernými hlavicemi, šíří Vrabel. Poplašná zpráva jako víno, reagují právníci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám