Hlavní obsah

Volavku hrála dobrovolně a beze strachu

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tisíce pražských dívek a žen se tzv. modřanského násilníka bály několik měsíců. Radka Provazníková, pohledná štíhlá komisařka pražského oddělení násilné a mravnostní kriminality, se mu v roli volavky postavila do cesty a s pomocí kolegů ho zadržela.

Foto: Jiří Smutný

Návrat k přírodě?

Článek

Zasloužila se tak o dopadení 30letého rumunského erotomana, který od letošního března v Praze 4-Modřanech přepadal, brutálně bil, znásilňoval, okrádal ženy a policistům unikal. Akci, která trvala týden a vyvrcholila jeho zadržením minulý pátek nad ránem, popsala prostě.

Past na násilníka

Na mravnostním oddělení se na společné poradě dohodli připravit na násilníka past. Rozhodnutí bylo především na policistkách, kterých je v oddělení většina. S pomocí psychologa vybraly ze svého středu jako volavky ty, které odpovídaly vzhledem typu žen, na které útočil.

"Věnovali jsme pozornost i detailům. Pachatel si oběti vybíral mezi ženami spíše ošuntěle oblečenými a podnapilými. Útočil na blondýnky. Jsem blondýnka, a tak jsem se stala jednou z volavek. Do role mě nikdo nenutil. Bylo to dobrovolné," řekla ve středu Právu komisařka.¨

K úspěchu akce podle ní přispělo, že přepadené ženy dokázaly dostatečně věrně popsat podobu útočníka. Po dobu sedmi nocí pak volavku hrály tři nebo čtyři policistky. V roli se střídaly. Radka byla do akce nasazena dvakrát.

"Vyčkávala jsem po půlnoci v Lazarské ulici a nastoupila do noční tramvaje směrem do Modřan ve chvíli, kdy se podezřelý objevil," popisuje rozhodný okamžik slečna Provazníková.

Věděla jsem, že nemá šanci

"Nenápadně mě okukoval a já věděla, že to je on. Zachovala jsem klid, věděla jsem, že nemá šanci," řekla komisařka. "Když jsem na konečné zastávce vystoupila, šel za mnou. Ve chvíli, kdy zaútočil, mi na pomoc přispěchali kolegové, kteří mě zajišťovali. Vyvázla jsem bez zranění. Byl to úspěch týmu," dodala skromně. Tvrdila, že strach nepociťovala, přestože čelila mnohem silnějšímu útočníkovi.

"Byl asi 180 centimetrů vysoký. Postavu měl atletickou a byl určitě o dvacet kilo těžší než já. Sama měřím 170 centimetrů a vážím pětapadesát kilogramů. Věřila jsem kolegům i sobě samé. V policejní škole jsem se naučila judo, karate a taekwondo," přiznala Provazníková. "Obavu jsem měla jen z toho, aby nám pachatel neutekl. Jedině to mi dělalo starost," řekla šestadvacetiletá policistka.

Podotkla, že pochází z Tachova, do kterého stále dojíždí za rodiči a tříletým bratrem. "Mám ještě dvě sestry," uvedla. Policejní komisařka Provazníková dál na sebe už jen prozradila, že je svobodná a bydlí v Praze v pronajatém bytě.

Komisařku od služby v policejním sboru neodradí tragické případy zneužívaných dívek, či brutálně znásilněných žen, které vyšetřuje. "Je pro mě důležité pomoci jim, vypátrat pachatele a předat soudu, aby násilníky poslal tam, kam patří. Je pro mě důležité udělat všechno pro bezpečnou ulici," zdůraznila.

Poslanecká sněmovna ve středu navrhla prezidentu Václavu Klausovi, aby Radce Provazníkové udělil státní vyznamenání - Medaili za hrdinství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám