Hlavní obsah

Vnuk opakovaně týral svou babičku, škrtil ji a vyhrožoval zabitím

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Opravdové peklo zažívala po dobu posledních tří let 77letá důchodkyně z Ostravy. Její 29letý vnuk, který s ní sdílí domácnost, jí vulgárně nadával, ničil zařízení bytu a fyzicky ji napadal. V předchozích letech byl dvakrát vykázán z domu a za své jednání byl i odsouzen. Nyní ho policie vykázala z domácnosti babičky už potřetí.

Foto: René Chvalina, Právo

Ilustrační foto

Článek

Agresor je ve vazbě a čeká ho další soud. Policie případ, který se odehrál před několika týdny, zveřejnila v pátek.

"Muž patří mezi ostravské rekordmany a možná i mezi rekordmany v republice. Registrujeme případy, kdy bývají násilníci dvakrát vykázáni, ovšem ještě jsme se nesetkali s tím, aby byl někdo vykázán potřetí," uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Přestože byl muž již dříve za násilí vůči své babičce odsouzen, nepolepšil se a v násilí pokračoval. "Vulgarismy a urážky byly vystupňovány ve fyzický útok, při kterém měl vnuk babičku uhodit do tváře. Byť utrpěla zranění, incident ještě policistům neoznámila. Učinila tak až později po dalším incidentu, kdy se ji vnuk snažil škrtit a měl jí vyhrožovat zabitím," dodala mluvčí s tím, že žena se před vnukem ve strachu schovala do skříně. "Zpočátku odmítala vypovídat a odmítala i stíhání vnuka," dodala.

Případy napadení seniorů jsou pro policii náročné na objasnění i vzhledem k tomu, že senioři se často stydí, jsou sociálně izolovaní a obávají se reakcí okolí. To, že se stali obětí vlastních potomků, považují za své selhání v roli vychovatele. Často se snaží jednání svých dětí omlouvat, zlehčovat a nedávají souhlas s jejich trestním stíháním.

Institut takzvaného vykázání ze společného obydlí je v českém trestním právu zakotven už pět let. "Policisté od té doby registrují nárůst vykázání i zvýšení počtu ohrožení seniorů až na trojnásobek," doplnila policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám