Hlavní obsah

Vir snížil kriminalitu, zejména kapsáři lenošili

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opatření proti koronaviru se výrazně promítají do statistik kriminality. Údaje, které Právo získalo, ukazují, že během letošního dubna v porovnání s tím loňským policie evidovala skoro o třetinu méně trestných činů, řešila jich zhruba 11 300.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kvůli celostátním omezením v Česku výrazně ubylo kapesních krádeží. Naopak letos policie eviduje více vražd.

Pokles celkové kriminality byl patrný už v údajích za březen. Důvod je nasnadě – od 12. března byl vyhlášen nouzový stav, který zásadně zpomalil život v zemi. Vzhledem k uzavřeným hranicím ze země prakticky zmizeli turisté. Jejich úbytek společně se všeobecným zákazem volného pohybu se tak pravděpodobně podepsal pod mimořádně nízký počet nahlášených kapesních krádeží.

Konec nouzového stavu je za dveřmi. Lidé to moc nepocítí

Koronavirus

Za duben jich policie eviduje pouze 133. Přitom loni byl jejich počet každý měsíc v průměru větší než 800.

Celkem za první čtyři měsíce letošního roku policisté zaznamenali už o 1100 případů méně kapesních krádeží než během stejného období loni.

Pokles o 12 procent

V porovnání prvních čtyř měsíců letošního a loňského roku celková kriminalita klesla o 12,4 procenta, ke konci loňského dubna policie zaznamenala přibližně 69 200 trestných činů, letos za stejné období 60 600.

Avšak ze statistik rovněž vyplývá, že se zvýšil počet vražd včetně pokusů o ně či jejich plánování.

„Za první čtyři měsíce roku 2020 evidujeme 53 vražd,“ sdělil Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Ve stejném období loni statistiky ukazují 36 vražd. Nárůst v kolonce nejhorších zločinů je nicméně výjimkou. Podobně jako v březnu, tak i v dubnu byla o 300 případů nižší násilná kriminalita. Uplynulý měsíc policisté řešili 912 takových trestných činů.

Policii také bylo nahlášeno o padesát méně případů znásilnění a loupežných přepadení. Meziroční srovnání prvních čtyř měsíců odhaluje i snížení majetkové kriminality o 2300 případů na zhruba 30 500.

Zloděj vzal z auta v Praze i sledovací zařízení, policie jela najisto

Krimi

Mimořádná opatření proti šíření koronaviru také mimo jiné znamenala, že lidé zůstávali častěji zavření doma. Obavy, že v takových situacích dojde k nárůstu domácího násilí, se podle dostupných dat za březen zatím nepotvrdily.

„Statistiky vykázání za dobu nouzového stavu se ještě upravují, v březnu bylo celkem 108 osob vykázáno ze společného obydlí, což je přibližně stejný počet jako v loňském roce,“ uvedl Moravčík.

Nutno však podotknout, že údaje za jednotlivé měsíce se mohou změnit v závislosti na vyšetřování trestných činů. „Nejde o oficiální konečná čísla, protože u jednotlivých skutků dochází v čase často ke změně právní kvalifikace a jejímu upřesňování, proto všechna čísla, která nejsou v roční uzávěrce, jsou pouze orientační,“ upozornil mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám