Hlavní obsah

VIDEO: V Brně se bočně srazily dva osobní vlaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Na Hlavním nádraží v Brně se v neděli odpoledne bočně srazily dva osobní vlaky. Srážka se odehrála poté, co vlaky současně vyjely z pátého a šestého nástupiště. Vlaky naštěstí jely velmi pomalu.

Článek

Záchranáři ošetřili na místě jednoho lehce zraněného člověka, do nemocnice nemuseli převézt nikoho. Na místo ale vyslali čtyři týmy záchranářů, uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová.

foto: Právo/Jan Chmelíček

Podle Jana Kučery z Drážní inspekce se srazil osobní vlak Břeclav – Tišnov s osobním vlakem Sokolnice – Letovice. Oba vyjely současně a zřejmě v místě, kde se koleje sbíhají, došlo k jejich bočnímu střetu. „Dva vagóny jsou vykolejeny,“ řekl Jan Kučera. Vyšetřování události pokračuje.

Drážní inspekce uvedla, že na ruce byla zraněna průvodčí vlaku.

foto: Právo/Jan Chmelíček

Nehodu zřejmě zavinil některý ze zaměstnanců železnice. "Osobní vlak jedoucí do Letovic ze stanice s největší pravděpodobností odjížděl na červenou," řekl mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

České dráhy škodu na vlacích vyčíslily na milión korun, polovina částky připadá na poškozené vozy, polovina na výhybky a další zařízení.

České dráhy cestující z havarovaných vlaků neodvezli žádným speciálním spojem. Na Letovice i Tišnov jezdí vlaky v neděli odpoledne nejméně každou hodinu, řekl mluvčí Petr Šťáhlavský. Než by tak firma vypravila náhradní spoj, jel by lidem další.

Nehoda však vážně komplikuje odbavování vlaků na brněnském nádraží. Například rychlík Slovan z Bratislavy nabral pětatřicetiminutové zpoždění, rychlík z Brna do Bohumína má zpoždění 32 minut. "Mezi hlavním nádražím a Židenicemi je jednokolejný provoz," vysvětlil Šťáhlavský.

Prostor s vykolejeným vlakem byl uzavřen a hlídá jej policie.foto: Právo/Jan Chmelíček

Část vlaků stojí ve stanicích kolem hlavního nádraží a čekají na pokyn, aby mohly vjet do centra. Pro lidi může být výhodnější vystoupit při příjezdu do Brna na nádraží v Židenicích a přestoupit na hromadnou dopravu.

"Úplné obnovení provozu vlaků na hlavním nádraží v Brně se předpokládá během dnešní noci," řekl Šťáhlavský. V 19:00 měly vlaky zhruba dvacetiminutové zpoždění.

Při nehodě vykolejily dva vozy. Železničáři je budou nasazovat zpět na koleje. Na místo už dorazil drážní jeřáb.

Výběr srážek osobních vlaků od roku 2004
31. května 2004 - Škoda kolem 400 000 korun vznikla při srážce dvou osobních vlaků při posunu na hlavním nádraží v Liberci. Ve vagonech nebyli cestující.
22. července 2004 - Při čelní srážce dvou osobních vlaků u Blanice na Strakonicku zahynuli dva lidé a 29 osob bylo zraněno, z toho 16 těžce. Vlaky se měly křižovat v Bavorově, strojvedoucí ale podepsal rozkaz o křižování a pokračoval v cestě. Za obecné ohrožení ho potrestal soud čtyřmi roky vězení.
26. října 2005 - Mezi Zátorem a Miloticemi nad Opavou na Bruntálsku se srazil osobní vlak s lokomotivou. Při nehodě bylo zraněno deset lidí, jeden člověk těžce. Osobní vlak jedoucí z Krnova do Olomouce, kterým cestovalo zhruba 40 lidí, na trati uvízl. Z Milotic mu vyjela na pomoc lokomotiva, která ale do vlaku narazila.
7. února 2006 - U Mladějova na Moravě na Svitavsku se srazily dva vlaky. Strojvedoucí motorového vozu, který jel z České Třebové vyprostit uvízlý osobní vlak, nedokázal před stojícím vlakem zastavit. Nehoda si vyžádala pět zraněných lidí.
3. března 2006 - Osobní vlak na nádraží v Meziměstí na Náchodsku narazil do odstaveného nákladního vagonu, srážka se obešla bez zranění.
9. února 2007 - U Káranic na Královéhradecku se srazil rychlík s nákladním vlakem. Tři cestující a strojvedoucí z rychlíku utrpěli lehká zranění.
20. června 2007 - Při posunování v železniční zastávce Černý Kříž na Prachaticku se srazily dva osobní vlaky. V soupravách cestovalo 105 lidí a 26 z nich bylo lehce zraněno.
14. července 2007 - Do odstaveného pantografu na nádraží v Čerčanech na Benešovsku narazil rychlík jedoucí z Prahy do Českých Budějovic. Strojvedoucí osobního vlaku zahynul, jeho kolega z rychlíku byl zraněn. Lehce zraněno bylo i zhruba 15 cestujících v rychlíku.
1. září 2007 - Dva motorové osobní vlaky se čelně srazily mezi zastávkami Pražák a Svinětice u Vodňan na Strakonicku. V soupravách cestovalo celkem 25 lidí. Lehké zranění utrpělo 12 lidí a jedna žena byla zraněna středně těžce.
19. května 2008 - Lokomotiva společnosti ČD Cargo narazila v Moravanech na Pardubicku do osobního vlaku. V lokomotivě zahynul strojvedoucí. V osobním vlaku cestovalo 12 lidí, tři z nich byli lehce zraněni. Osobní vlak, který jel z Pardubic do České Třebové, se pomalu rozjížděl, když do něj zezadu lokomotiva narazila 40 až 50 kilometrovou rychlostí.
8. června 2008 - Dva osobní vlaky se bočně srazily na brněnském hlavním nádraží, když současně vyjely z páté a šesté koleje ve směru do Tišnova a do Letovic. Záchranáři ošetřili na místě jednoho lehce zraněného člověka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám