Hlavní obsah

Video se Železným je nadčasové a výchovné, tvrdí strážníci. Zmínku o veřejně známé osobě nevysvětlili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jako výchovnou lekci pro řidiče označila městská policie videozáznam hádky moderátora České televize Jakuba Železného se strážníky na přechodu v centru Prahy. Odmítla spekulace o účelovosti jeho načasování. Video zveřejněné tento týden je ale už z konce loňského roku, a ačkoliv má řidič na záznamu rozmazaný obličej a změněný hlas, zazní narážka, že se jedná o veřejně známého člověka.

Řešení dopravního přestupkuVideo: Městská policie hl. m. Prahy

 
Článek

O dohadování s řidičem v centru Prahy informovali v pondělí strážníci na sociální síti. Kamera zachytila hádku s mužem, který na Václavském náměstí špatně zaparkoval své audi a poté ještě popojel na přechod pro chodce.

Videozáznam s názvem Konverzační etuda ani anotace k němu ale neobsahují informaci, kdy se událost stala. Mluvčí strážníků Irena Seifertová až po opakovaných dotazech uvedla, že je z loňského 16. listopadu kolem 20:30.

K tomu, proč se datum neuvádí, mluvčí podobně jako již dříve sdělila, že se mělo jednat o zveřejnění v rámci prevence, kdy strážníci upozorňují na incidenty s řidiči. „Stále si stojíme za tím, že pro ukázku chování přestupce, který opakovaně strážníky obvinil ze lži a arogantního chování, není datum, kdy k tomu došlo, podstatné,“ sdělila ve středu Novinkám.

Strážníci zveřejnili video z hádky s řidičem. Naznačili, že jde o známou tvář

Krimi

Tiskové oddělení městské policie podle Seifertové nemá přístup k videím ze všech událostí a o řadě z nich se dozvídá s časovým odstupem, o některých vůbec. „O případu této konkrétní události jsme se dozvěděli na konci února. Jedná se o běžný, ničím zajímavý přestupek, vyjma chování přestupce, ke kterému není zapotřebí ze strany strážníků sepisovat úřední záznam,“ sdělila mluvčí, která sama o zveřejnění rozhodla.

Od koho a jakým způsobem se o videu na tiskovém oddělení dozvěděli, tedy zda video někdo nahrál do systému, nebo dodal na datovém nosiči, případně jinak, Seifertová nezmínila.

Osoba není podstatná, tvrdí strážníci, ale sami na ni upozornili

„Samotná osoba pachatele protiprávního jednání je pro uveřejňované případy zcela nepodstatná, stejně jako její národnost nebo datum, kdy k přestupku došlo,“ uvedla mluvčí s tím, že odmítá možné spekulace o spojení zveřejnění záznamu s jakýmkoli jiným účelem, než strážníci uvádějí, tedy kvůli výchově.

Seifertová ještě připomněla, že městská policie ve videích zachycené lidi anonymizuje, nikdy ale podle ní nelze zcela vyloučit, že někdo identitu odhalí.

Na otázku, proč - ačkoliv tvrdí, že se jedná o běžný přestupek a samotná osoba není podstatná - záznam obsahuje zmínku strážníka o tom, že má před sebou veřejně známého člověka, mluvčí odpověděla otázkou naznačující, že vypuštěním této poznámky by bylo video účelově zkreslené. Ze záznamu, který zveřejnila, je ale zcela zřetelné, že na jiných místech stříháno bylo.

Mrzí mě to, omluvil se moderátor Železný za hádku se strážníky. Video je už z loňska

Krimi

„S ohledem na povahu, kdy se za nás jedná o tzv. nadčasové video, se dá použít téměř kdykoliv. Podstata totiž zůstává stále stejná. A tím je nevhodné chování přestupce, který opakovaně obviňuje strážníky ze lži a arogance,“ odpověděla Seifertová.

Mluvčí připomněla údajné preventivní účely zveřejnění videa, kdy městská policie na sociálních sítích ukazuje incidenty s lidmi, kteří podle ní dokážou banální situaci vyhrotit až tak, že vůči nim strážníci použijí kvůli agresivitě donucovací prostředky. Video s Železným nicméně nic podobného neobsahuje, jedná se pouze o slovní dohadování. Navíc záznam nezachycuje začátek celého incidentu.

Kdo to je, ptali se všichni

Zmínka strážníka na videozáznamu o veřejně známém člověku vyvolala zájem médií a následovalo zjištění, že se jednalo o Železného, načež se sám moderátor na Twitteru za incident omluvil.

Ke svému rozrušení rovněž zmínil, že se vše odehrálo krátce poté, kdy se dozvěděl znepokojivou zprávu o zdravotním stavu blízkého člověka. Železnému 28. února zemřel na nevyléčitelnou nemoc bratr David.

Podle Seifertové se mělo jednat o běžnou prezentaci práce strážníků a takový případ z toho udělala média, potažmo přestupce. „Kdyby klidně zareagoval na pokyn strážníka nebo řekl, že je rozrušen ze zprávy, kterou obdržel, nic z toho by se přece nestalo,“ spekulovala mluvčí.

Foto: Městská policie hl. m. Prahy

Řešení dopravního přestupku

Mrzí mě to, omluvil se moderátor Železný za hádku se strážníky. Video je už z loňska

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám