Hlavní obsah

Mrzí mě to, omluvil se moderátor Železný za hádku se strážníky. Video je už z loňska

Praha
Aktualizováno

Moderátor České televize Jakub Železný se v úterý na Twitteru omluvil za hádku s pražskými strážníky kvůli parkování na Václavském náměstí. Odkazoval na své rozpoložení, když se dozvěděl o neutěšeném zdraví blízkého člověka. Přesto měla být podle něj jeho reakce jiná. Strážníci na dotaz Novinek uvedli, že video, jež v pondělí zveřejnili, bylo pořízeno loni koncem roku.

Řešení dopravního přestupkuVideo: Městská policie hl. m. Prahy

 
Článek

„Vteřina, kdy se dovíte: blízký se neuzdraví. Zastavíte. Blbě. Strážník hned řve. PAK zapne kameru. (A MP video sestříhá). I tak měla má reakce být jiná! Mrzí mě to, omlouvám se. J.,“ napsal Železný na svůj Twitter.

O dohadování s řidičem v centru Prahy informovali v pondělí strážníci na sociální síti. Zveřejnili záznam z kamery, která zachytila jejich dohadování s mužem, který na Václavském náměstí špatně zaparkoval své audi a poté ještě popojel na přechod pro chodce.

Strážníci podobu řidiče rozostřili a zkreslili mu hlas, naznačili ale, že jde o známou osobu. Železný se k záznamu vyjádřil v úterý. Uvedl, že si ho pustil poté, co se ho na něj ptali novináři.

Podle záznamu Železný se strážníky nechtěl spolupracovat, test na drogy podstoupil až po příjezdu státní policie. Rozzlobeně strážníkovi vyčítal arogantní chování a lhaní, strážník naopak řidiče žádal o doklady, přičemž se muž zpěčoval a odmítal spolupráci. Když se měl čtyřikrát podepsat na složenky, odvětil: „Udělám křížek a kolečko, to je třeba můj podpis.“

Strážníci zveřejnili video z hádky s řidičem. Naznačili, že jde o známou tvář

Krimi

Městská policie na dotaz Novinek sdělila, že videozáznam byl pořízen na konci loňského roku. Umístila ho prý nyní na Facebook v rámci prevence, aby informovala o různých incidentech při řešení přestupků. „Konkrétní datum pro samotnou prezentaci není podstatné,“ sdělila Novinkám mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Datum ale hraje v tomto případě svou roli, protože Železný ve své omluvě naráží na své psychické rozpoložení, kdy se v té době měl dozvědět o tom, že jeho blízký se neuzdraví.

Na konci února zemřel po těžké nemoci jeho starší bratr David.

„Měl jsem tu absolutně fatální životní situaci, která v tu chvíli nastala, zvládnout lépe. Nezvládl jsem ji lépe. Je to moje chyba, také jsem se za to omluvil,“ řekl v úterý večer Seznam Zprávám, což potvrdil i profesor Jan Martínek z klinika hepatogastroenterologie IKEM.

Strážníci se ohradili proti Železnému

Mluvčí strážníků se také ohradila proti Železného nařčení z účelově sestříhaného videa. „Řidiče na přestupek, který na Václavském náměstí porušil vodorovné dopravní značení V13, strážník, který šel kolem, upozornil tím, že poklepal na okénko spolujezdce a rukou mu naznačil, aby z místa odjel. Řidič se rozjel a částečně zastavil na přechodu pro chodce,“ popsala mluvčí a pokračovala.

„Ve chvíli, kdy muž vystoupil z auta, strážník zapnul kameru (jasně je slyšet ze zvukového signálu). Rozhovor z auta, který tomu předcházel, je z tzv. přednahrávání, jedná se o dobu cca 90 vteřin, než strážník na kameře zapne záznam. Kamera po celou dobu směny nahrává do nekonečné smyčky uvedených 90 vteřin,“ konstatovala Seifertová.

Čtyřicetiminutové video je podle ní zkráceno zejména v pasážích, kdy se čeká na příjezd vedoucího směny poté, co Železný volal na linku 156 kvůli údajně arogantnímu chování strážníků, a následně při čekání na příjezd státní policie.

„Z videa je taktéž vystřižena pasáž, kdy se řidič podrobuje testu na drogy. Vzhledem k tomu, že byl test negativní, policisté nechali dořešení dopravních přestupků na strážnících,“ uzavřela mluvčí.

Kovboj útočil na Václavském náměstí na lidi. Taxikáři dal pěstí

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám