Hlavní obsah

Vězni udělali díru do zdi a chystali se prchnout. Útěky jsou letos častější

Právo, Matěj Říha

Vězeňská služba v letošním roce zaznamenala čtyři případy, při kterých se odsouzení pokusili o útěk ze střežené věznice. Za celý loňský rok se přitom pokusili z vězení uprchnout jen dva lidé. Jde tak o poměrně výrazný nárůst.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Naši příslušníci vždy zasáhli a žádný útěk nebyl dokonán,“ sdělila Právu mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová. Vězeňská služba nechtěla sdělit, jakých káznic se pokusy o útěk týkaly. Ani to, jakým způsobem vězni plánovali zmizet. Zdůvodnila to taktickými důvody. Pokud by se totiž tyto informace dostaly na veřejnost, tak by mohly být návodem pro další vězně.

Policie vyšetřuje pokus o vraždu ve věznici na Chomutovsku. Muž škrtil vychovatelku

Krimi

Alespoň letmý pohled na pokusy o útěk z vězení nabízí každoroční zpráva o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti v ČR, kde se tradičně některé kapitoly věnují vězeňství. Právo má dokument k dispozici.

Díra ve zdi

„V obou případech se jednalo o překonání pouze vnitřní části oplocení věznice, vězněné osoby byly zadrženy příslušníky ještě v prostoru věznice,“ popsal dokument dva loňské útěky vězňů.

Kromě uskutečněných útěků vězeňská služba loni i letos zaznamenala po dvou případech, kdy dozorci odhalili vězně, kteří únikový plán teprve chystali. Jedna z příprav útěku se podle informací Práva týkala ostravské vazební věznice.

Tam dva vězni udělali otvor do zdi, kterým chtěli utéct. Úniková cesta přitom vedla do sousední budovy krajského soudu. Díra ve zdi v době odhalení ještě nebyla průchozí, ale údajně k dokončení moc nechybělo.

S vězni v práci. Díky zaměstnání splácejí dluhy a připravují se na život venku

Domácí

Dramatickým útěkem z vězení se v minulosti proslavil třeba odsouzený dvojnásobný vrah Jiří Kajínek, který před devatenácti lety prchl z přísně střeženého Mírova. Jenže vězeňská služba eviduje také další, méně dramatické případy.

Utíkají z pracovišť

V současnosti jsou nejčastější případy, kdy vězni přes den někde pracují a ze zaměstnání odejdou pryč. V letošním roce se takových případů stalo 31.

„Jedná se o osoby, které za sebou nemívají závažnou trestnou činnost a jsou zařazeny na pracovišti mimo věznice,“ popsala Kučerová.

Poslední případ je shodou okolností z minulého týdne, kdy policie vyhlásila pátrání po Patriku Berkym. Ten utekl z nestřeženého pracoviště v Praze.

Za jakýkoliv útěk nebo pokus o něj hrozí vězňům prodloužení pobytu za mřížemi kvůli trestnému činu maření výkonu úředního rozhodnutí, a to až o pět let. Z poslední doby je známý případ Jana Nováka, který v roce 2014 utekl eskortě, když byl na vyšetření v nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám