Hlavní obsah

Vězně obviněného ze znásilnění zprostil soud obžaloby

– Praha
Novinky, bad

Jedno údajné znásilňování ve vězení, dvě tvrzení proti sobě a tři odsouzení muži za sexuální delikty. Neobvyklý případ řešil v pondělí pražský městský soud, který se přiklonil k verzi obžalovaného Martina K. (43) a obžaloby jej pro nedostatek důkazů a pochyby o samotném znásilnění zprostil. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na případné odvolání.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Martin K., pykající za pohlavní zneužití dvou nezletilých dívek, měl podle spisu loni v listopadu a prosinci v pankrácké věznici nejméně jednou (podle údajně poškozeného ale až pětkrát) denně osahávat svého spoluvězně Petra F. (38),

Spoluvězně, který má zúžený míšní kanál a má ochablé svaly na nohou, měl obžalovaný údajně vždy zalehnout v horní části těla, zablokovat  mu ruce a přes trenky a i pod nimi ho osahávat na přirození. Několikrát mělo dojít i k masturbaci.

„Raději jsem to snášel. Bylo to pro mě menší zlo, než se s ním o tom bavit,“ uvedl u soudu Petr F., který už ale nebyl schopen soudu přesvědčivě vysvětlit mechaniku osahávání.

Předseda soudu Tomáš Durdík dokonce sáhl k neobvyklému kroku, když vyzval jednoho muže z veřejnosti a člena justiční stráže, aby nastínili udávanou situaci.

„Jak vás mohl osahávat, když na vás takto ležel, tedy pokud není Saxana?,“ ptal se Durdík. Ten jen pokrčil rameny a podotkl: „Nevím přesně, jak to udělal. Prostě mě osahával. Já nemám důvod si vymýšlet.“

Pomsta a strach

Podle Martina K. ale důvod měl. Původem všeho bylo prý kouření. Martin K. coby nekuřák byl umístěn na celu s mužem, který si cigaretu rád dal. Martin K. měl prý ale na něj blahodárný vliv. „Díky tomu, že byl se mnou na cele, přestal kouřit,“ prohlásil obžalovaný u soudu. Spolubydlícímu také kvůli jeho částečné nemohoucnosti pomáhal chodit do koupelny, nosil mu jídlo nebo vynášel bažanta. Jejich vztah byl prý ze začátku kamarádský.

Další vězeň Roman K., odsouzený za znásilnění, a proto umístěný k nim na celu, ale prý přinesl chaos. „Začal kvůli němu zase kouřit. Našli si tam cestu k sobě,“ přemítal Martin K., kterému rovněž vadilo, že se oba poněkud barvitě baví o svých trestných činech. „Jednoho dne už mi ruply nervíčky a každej dostal po čuni,“ uvedl Martin K. Roman K. si to ale nenechal líbit a ohnal se po něm, až se praštil hlavou o záchod.

„Osobně si myslím, že je to vězeňská pomsta a je za tím strach,“ domnívá se Martin K. Roman K. podle něj „zpracoval“ Petra F., protože se bál, že dostane za napadení další trest. „To je zajímavá hypotéza, to samé bych mohl říci já o něm,“ kontroval u soudu Roman K., podle kterého obžalovaný „imrvére v jednom kuse Petra F. zalehával, lechtal a ošahával“. Samotné masturbace si prý ale nevšiml.

Po tomto incidentu požádal Martin K. o přeložení na jinou celu a bylo mu vyhověno. Čtyři měsíce poté pak nevěřícně koukal na trestní oznámení za znásilnění. Podle vězeňského psychologa Jiřího Opatrného musela být potom v jeho případě zavedena větší bezpečnostní opatření, protože říkal, že to nemá zapotřebí a něco si udělá.

Naučená výpověď?

Žalobkyně Margita Kralická byla o vině Martina K. přesvědčena. Podle ní Petr F. volil raději cestu mlčení a snášel chování Martina K., než aby zůstal na cele sám a nikdo by mu nemohl pomáhat. Kralická žádala pro Martina K. trest kolem pěti let vězení.

„Obhajoba má za to, že obžalobu a její verzi se nedá říct, že by potvrzoval žádný důkaz,“ uvedl obhájce Roman Rácz. Obžalobu podle něj podporují pouze výpovědi Petra F. a Romana K., které Rácz označil za nevěrohodné kvůli řadě rozporů. Rácz proto navrhl soudu svého klienta zprostit obžaloby.

„Je to absurdní a pro mě absolutně ponižující. Nejsem člověk bez chyby. Mělo se to stát půl roku před mým propuštěním domů. Neexistuje jediný mukl, který by si chtěl ztížit příchod domů. Existuje ale tisíce muklů, kteří vám ho chtějí znepříjemnit,“ uvedl obžalovaný, kterému v případě odsouzení hrozilo až dvanáct let vězení. „Já jsem na holky, to by mi musely ruce upadnout,“ odmítl vinu i homosexuální orientaci Martin K., což potvrdili i znalci.

Podle rozhodnutí soudu nebylo prokázáno, že by ke znásilnění došlo tak, jak je popsáno v obžalobě, a ctil proto zásadu in dubio pro reo. „Neznamená to, že se to nemohlo stát. Soud ale není jednoznačně přesvědčen o vině obžalovaného,“ uvedl Durdík s tím, že soud musí v takovém případě rozhodnout ve prospěch obžalovaného.

Durdík také podotkl, že výpověď údajně poškozeného Petra F. je krajně nepřesvědčivá, působila naučeným dojmem a není podpořena žádným dalším důkazem, na rozdíl od výpovědi Martina K.

Reklama

Výběr článků

Načítám