Hlavní obsah

Vězeň zlomil bachařovi na Borech očnici, překážel mu v cestě

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Jakmile dostal Rudolf Hradil u soudu slovo, byl k nezastavení. Ve čtvrthodinovém monologu nenechal na justici nitku suchou a výčet nadávek uzavřel tím, že sedí ve vězení bez jediného důkazu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Rudolf Hradil u plzeňského soudu

Článek

Třiapadesátiletý recidivista z Ostravska, který si odpykává sedmiletý trest za vydírání, v úterý stanul před plzeňským soudem kvůli napadení bachaře v borské věznici z loňského února. Se slovy „uhni mi z cesty, hajzle“ praštil příslušníka vězeňské služby pěstí do obličeje a zlomil mu očnici. Pavel Sidorjak byl několik týdnů v pracovní neschopnosti, problém měl především s dvojitým viděním.

„K incidentu došlo na chodbě, kde strážný obžalovaného upozornil na to, aby se po převzetí korespondence u vychovatelů vrátil zpět na celu,“ uvedl státní zástupce Michal Klíma. Ten Hradila obžaloval z násilí proti úřední osobě s trestní sazbou až do šesti let.

Mučili mě, málem jsem umřel.
Rudolf Hradil

Hradil, kterého znalci označili za agresivního a výbušného člověka, obvinění rázně popřel „To, co tady teď řešíme, jsou lži a pohádky. Byl jsem to naopak já, kdo byl napaden. Mučili mě, málem jsem umřel,“ prohlásil Hradil. Podle svých slov nikoho nepraštil. „To bych musel být idiot. Mám odsedět sedm let, a tím bych si to ještě pohoršil,“ dodal.

Na výslechy svědků a provedení dalších důkazů už ale nedošlo. Hradil totiž v soudní síni požádal o změnu své obhájkyně s tím, že k ní ztratil důvěru. Soudkyně tak jednání odročila a Hradilovi dala sedmidenní lhůtu k tomu, aby si zvolil nového advokáta.

Vymahač dluhů

Hradil se živil jako vymahač dluhů. Lidem přitom vyhrožoval fyzickým napadením i zmrzačením a v jednom případě jim jako varování zapálil i osobní vůz. Podle soudu pohledávky po poškozených vymáhal nevybíravým a nepřiměřeným způsobem.

Například v roce 2008 a 2009 vymáhal po manželském páru z Frýdeckomístecka pohledávku 142 miliónů korun. Poškozené donutil odjet do Ostravy a pod pohrůžkami fyzického napadení každého podepsat uznání závazku ve výši 33 miliónů korun a následně i vystavení směnek.

Vyhrožoval přitom zmrzačením i napadením jejich dětí a také jim podpálil auto. Sedmiletý trest za vydírání, který Hradilovi uložil v roce 2010 Krajský soud v Ostravě, potvrdil loni v lednu Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám