Hlavní obsah

Velitel poskytl vojáky načerno soukromé firmě

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Velitele vojenského útvaru v Radošově na Karlovarsku podplukovníka Jiřího Zdražila detektivové z útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality obvinili z trestného činu porušování služebních povinností. Podle vyšetřovatelů před dvěma lety načerno poskytl armádní techniku a vojáky soukromé firmě VILIS M.I.C a.s. na manipulační práce.

Článek

Firma si později ještě nechala od armády tyto práce proplatit, jako že je provedla sama. "Případ je v šetření," řekl ve čtvrtek bez bližších podrobností karlovarský státní zástupce Pavel Dvořák.

Podle jiného zdroje firma VILIS M.I.C. a. s. získala ve výběrovém řízení několikamiliónovou zakázku na opravu střelnice ve vojenském výcvikovém prostoru v Doupovských horách, který spravuje útvar vedený Zdražilem. Součástí zakázky byl i transport opraveného kolejového pole na střelnici.

"Právě dopravu kolejových drah z nádraží na střelnici zajišťovali na příkaz velitele útvaru vojáci s technikou, což je v rozporu s armádními předpisy. Firma naúčtovala vojsku i tyto práce, které neprovedla," řekl zdroj.

Zdražil: jednal jsem ve prospěch armády 

Zdražil na dotaz Práva připustil, že jednal v rozporu s předpisy, ale tvrdil, že ve prospěch armády. "Volal jsem firmě, aby přijela koleje složit a dopravit na místo určení, ale tvrdili mi, že se k nám kvůli sněhu nedostanou. Dráha na nás tlačila, abychom uvolnili vagóny, jinak že budeme platit penalizaci. Byl jsem ve stresu, protože jsme koleje nutně potřebovali. Tak jsem to nechal vyložit a převést na naše náklady," hájil se Zdražil.

O tom, že si firma složení a dopravu kolejí naúčtovala, neví nic. "Nechápu, proč mě policie obvinila, když už jsem byl za stejný prohřešek kázeňský potrestán zaměstnavatelem," uzavřel Zdražil, kterému v případě uznání viny hrozí až dva roky vězení.

Policisté zároveň vyšetřují pro podezření z podvodu zástupce firmy VILIS M.I.C. a.s. se sídlem v Čeladné na Frýdecko - Místecku. Celý den tam nikdo nezvedal telefon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám