Hlavní obsah

Ve stavu toxické psychózy vjel autem do domova důchodců. Za fatální následek jde do vězení na pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Josefu Kijanicovi (36), který téměř padesátikilometrovou rychlostí vjel autem do domova důchodců, v důsledku čehož tam zemřela třiadevadesátiletá seniorka, potvrdil v pondělí odvolací senát pražského vrchního soudu pětiletý trest. Byl odsouzen za trestný čin opilství, který se vztahuje i na drogy. Kijanica byl totiž podle posudku v době činu nepříčetný. Verdikt je pravomocný.

Josef Kijanica u odvolacího souduVideo: Novinky

 
Článek

Podle soudů závěr znaleckého posudku o nepříčetnosti v době spáchání skutku nemůže vést ke zproštění obžaloby. „Obžalovaný omamné látky užíval i při vědomí, že není v dobrém psychickém stavu a může si tak způsobit toxickou psychózu,“ konstatoval soudce-zpravodaj Robert Pacovský. „Zavinění obžalovaného pokrývá ,pouze‘ uvedení se do stavu nepříčetnosti a naplnil tím znaky trestného činu opilství,“ doplnil.

Jedno odvolací jednání už proběhlo loni v listopadu, kdy ale senát vrchního soudu rozhodl o vypracování revizního znaleckého posudku, protože podle původních nebylo jasné, zda byl Kijanica v době činu nepříčetný, nebo jestli jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti byly alespoň částečně zachovalé. V době činu totiž Kijanica nebyl pod vlivem drog, zároveň ale neužíval léky, čím si způsobil toxickou psychózu.

Podle revizního posudku byly jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti plně vymizelé, svou toxickou psychózu však mohl předvídat, protože to nebyla jeho první. Nebyl tak důvod pro zproštění obžaloby. Revizní posudek rovněž pro Kijanicu doporučil ochranné protitoxikomanické léčení ambulantní formou.

Za smrt stařenky po úmyslném najetí do domova důchodců dostal narkoman osm let

Krimi

Plzeňský soud tak Kijanicu letos v březnu poslal na pět let do vězení za trestný čin opilství, který se vztahuje i na drogy. Původně byl Kijanica odsouzen na osm let za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti.

Trpěl mesiášským bludem

Kijanicův obhájce v pondělí navrhoval odvolacímu soudu překvalifikování činu na usmrcení z nedbalosti, protože Kijanica podle něj nejednal úmyslně. „Můj klient trpěl mesiášským bludem, což samo o sobě vylučuje, že by chtěl někomu ublížit,“ uvedl Kijanicův obhájce s tím, že chtěl pro Kijanicu tříletou podmínku.

„Moc mě mrzí, co jsem způsobil. (…) Co se stalo, normální není a chci se k tomu postavit čelem,“ uvedl Kijanica v závěrečné řeči a soudu navrhoval pro sebe trest buď pětiletou podmínku, nebo sedmiletý dohled.

Kijanica sedl podle pravomocného verdiktu pod vlivem výše zmíněné toxické psychózy za volant fabie poslední květnový den roku 2020 a zcela záměrně vjel u tachovského domova důchodců na rampu pro invalidy, rychlostí 48 kilometrů za hodinu vrazil do skleněných vstupních dveří a dalších pět metrů jel po chodbě. Pak narazil do zdi a z místa utekl.

Stařenka leknutím upadla

Když vjel autem do dveří, tak jen těsně minul třiadevadesátiletou seniorku, která si leknutím a následným pádem zlomila pánev. V důsledku poúrazových komplikací a prodělaného šoku později v nemocnici zemřela.

Kijanicu dopadla policie u sousedního domu na zahradě.

Kijanica loni v létě u plzeňského soudu uvedl, že jel do domova důchodců za babičkou, protože měl intuici, že se jí něco stane. Měl prý pocit, že je babička v ohrožení, a potřeboval ji zachránit. Prohlásil také, že je napojený na vesmír. Moment, kdy autem vrazil do dveří domova, si prý vůbec nepamatuje.

Součástí trestu je také šestiletý zákaz řízení.

Násilný vjezd do domova důchodců zachytila kamera. Jel rychlostí 48 km/h, řekl žalobce

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám