Hlavní obsah

Vandalové poničili církevní památky i památník padlým

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud neznámí vandalové řádili koncem uplynulého týdne v Žilině, venkovské části Nového Jičína. Jako terč svého sprejerského útoku si vybrali místní kostel, zrekonstruovanou budovu chráněného bydlení a památník obětem válek. Škoda je sice jen sto tisíc korun, místní obyvatelé jsou ale z takové neúcty v šoku.

Článek

O vandalském činu v pondělí informoval mluvčí novojičínské radnice Josef Gabzdyl. „Vandalové počmárali před několika dny budovu chráněného bydlení, kostel svatého Mikuláše, vstupní sloupky do areálu kostela, pískovcový kříž z roku 1834 a památník obětem válek. Jejich řádění neunikl ani nedaleko stojící automobil. Lidé jsou vandalským činem zděšeni a považují to za nehorázné barbarství,“ uvedl Gabzdyl. Událost vyšetřuje policie, pachatelům hrozí nanejvýš rok vězení.

Jak areál kostela, tak i okolí památníku nedávno prošlo podle Gabzdyla nedávno rekonstrukcí, budova chráněného bydlení se dokonce slavnostně otevírala minulý týden ve středu. „Přijde mi to jako naplánovaná akce. Poničeného je toho tolik, že museli mít více sprejů,“ řekl Dušan Zelina z novojičínského farního úřadu.

Městský úřad a novojičínská farnost nyní sepisují škody a chystají odstranění nápisů. „Rychle jsme očistili alespoň okna a dveře chráněného bydlení, odstranění dalších bude větší problém. Něco takového musel udělat barbar, nebojím se říci idiot. Nad tím zůstává rozum stát,“ řekl novojičínský místostarosta Miloš Lossmann.

Policie a radnice žádají případné svědky, kteří by pomohli pomoci při dopadení vandalů, aby kontaktovali telefonní čísla 158 nebo 974 735 651. „Snad se podaří tyto hlupáky odhalit,“ podotkl místostarosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám