Hlavní obsah

V síti GIBS uvázlo 142 příslušníků bezpečnostních sborů

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni bylo trestně stíháno 142 příslušníků bezpečnostních sborů, což je o 46 osob méně než rok předtím. Šlo o 91 policistů, 18 příslušníků vězeňské služby a sedm celníků. Zbytek tvořili zaměstnanci těchto tří bezpečnostních složek.

Foto: Archiv, Právo

Znak Generální inspekce bezpečnostních sborů

Článek

Jak vyplývá ze zprávy Generální inspekce bezpečnostních sborů, do které Právo nahlédlo, nejvíce případů připadá na Prahu, a to i přesto, že právě zde zaznamenali jejich největší úbytek. Nejklidnějšími regiony v tomto směru byly kraje Pardubický a Vysočina.

20 tisíc za smazání záznamu krádeže

Podle statistiky šlo ve 116 případech o úmyslné trestné činy. Lehce převažovaly činy spáchané mimo službu nebo mimo pracovní dobu, které nesouvisely přímo s výkonem služby. Nejčastějším proviněním policistů bylo zneužití pravomoci úřední osoby, kterého se dopustili ve 22 případech. Následovalo 19 silničních a dopravních nehod. Ve 13 případech šlo o podvod včetně pojistného nebo úvěrového.

Policie v Praze zadržela muže, který ve dvou kradených autech způsobil několik nehod

Krimi

I příslušníci vězeňské služby a celníci se nejčastěji dopustili zneužití pravomoci úřední osoby. Pět dozorců je stíháno pro ohrožení pod vlivem návykové látky a ve dvou případech šlo o úmyslné ublížení na zdraví. U celníků jsou na druhém místě dopravní nehody. V předešlém roce převažovalo maření úkolu úřední osoby z nedbalosti a trestný čin přijetí úplatku.

Korupce hrála roli v osmi případech. Podle zprávy jde např. o přijetí úplatku třeba za neřešení dopravního přestupku, neoprávněné lustrace v informačních systémech, ovlivňování řízení, spolupráce na vydírání podnikatelů či nelegální pronášení předmětů do věznice. Zpráva popisuje kauzu obžaloby kriminalisty v Jihomoravském kraji, který žádal 20 tisíc korun od ženy, která kradla v drogerii. Sliboval, že zmizí kamerový záznam jejího činu a domluví nižší trest, který si bude moci v případě odsouzení žena odsedět ve vybrané věznici.

Dozorce prodával kokain po barech

Jako protiklad ale zpráva uvádí i účelová oznámení, jejichž cílem je zdiskreditovat některého příslušníka. Známý je případ vražedkyně, která otěhotněla ve vazební věznici v Hradci Králové a obvinila dozorce. Vzorek DNA odhalil, že otcem jejího dítěte, které jí zajistilo dočasné propuštění, je jeden z vězňů. Žena byla v prosinci 2019 obžalována z přečinu křivého obvinění a do vazby se vrátila.

Příslušníci bezpečnostních sborů se dopouštějí i trestných činů extremismu, prodeje drog a také domácího násilí. Pro extremismus bylo zahájeno trestní stíhání dvou policistů. Za domácí násilí bylo stíháno pět policistů.

Drogy sehrály roli při trestním stíhání pěti policistů a vězeňských dozorců. Jde např. o dozorce z Karlovarska, který po barech prodával kokain. Při zadržení u něho doma našli zhruba 350 dávek. Hrozí mu za to až pětiletý trest za mřížemi.

Řidič s pervitinem v autě i v krvi se snažil ujet policii na Břeclavsku

Krimi

Šest policistů nahlédlo neoprávněně do policejních spisů a poskytlo informace jiným osobám. Počet těchto trestných činů oproti předcházejícímu roku výrazně poklesl.

Neoprávněného přístupu k počítačovému systému, tzv. kyberkriminality, se dopustilo 13 příslušníků sborů. Podle dokumentu k únikům informací dochází pro peníze nebo kvůli snaze někoho poškodit. Jsou ale i opačné případy, kdy pachatelé chtějí někomu pomoci. Anebo se pachatel chce blýsknout tím, že ví víc, než co se oficiálně zveřejňuje.

GIBS loni zdokumentovala také 57 případů nepřiměřeného násilí příslušníků vůči osobám omezeným na svobodě. Trestně stíháno je za to devět policistů a dva dozorci. Tři policisté jsou stíháni za mučení a jiné nelidské a kruté zacházení. Např. zpráva uvádí chování plzeňského policisty k cyklistovi jedoucímu na dálnici. Šlo o cizince, který dobře nerozuměl výzvě a snažil se anglicky domluvit o pokutě. Policista ho opakovaně praštil do hlavy a složil ho k zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám