Hlavní obsah

V pražské laboratoři unikl sirovodík, evakuováno bylo 70 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští hasiči zasahovali v pondělí dopoledne u úniku sirovodíku v laboratoři. Evakuovat museli 70 lidí, nikdo nepotřeboval ošetřit.

Únik sirovodíku v Praze.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Dvě jednotky hasičů s chemiky vyjely do ulice Geologická do firmy zabývající se geologií před desátou hodinou dopoledne. „Měřili jsme koncentrace. Evakuovali jsme sedm desítek osob, odvětráváme prostor laboratoře,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Záchranáři kromě sanitky a inspektora poslali na místo speciální vůz Fenix, který je určen pro ošetření více zraněných lidí.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Hasiči a záchranáři u úniku sirovodíku

„Z evakuovaných cca 70 osob nikdo zatím naši pomoc nepotřeboval, všichni jsou bez zranění,“ sdělila mluvčí záchranářů Jana Poštová. Zkontrolováni byli čtyři policisté a jedna zaměstnankyně laboratoře, která pravděpodobně se sirovodíkem manipulovala.

Sirovodík nebo také sulfan se používá v hutnictví nebo na analýzu iontů kovu. Je jedovatý i v menších dávkách. Dochází k paralýze dýchání.

Tragicky dopadl únik sirovodíku předloni v červnu v areálu firmy Suez v Plzni-Skvrňanech. Sanitky odvezly z místa čtyři zaměstnance do nemocnice v kritickém stavu, tři z mužů později zraněním podlehli. Podle závěru vyšetřovatelů havárii způsobila lidská chyba, viník byl mezi oběťmi.

Viník úniku chemikálií v Plzni, při kterém zemřeli tři lidé, je mezi oběťmi

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám