Hlavní obsah

V Praze protestovaly stovky policistů a hasičů

Právo, Novinky, pno, jt, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na pražském výstavišti v Holešovicích v úterý odpoledne proběhla předem plánovaná protestní akce policistů a dalších zaměstnanců bezpečnostních složek. Ti protestovali zejména proti systému odměňování, který přinesl nový zákon o služebním poměru.

Článek

Na Výstavišti se sešlo několik stovek zástupců jednotlivých bezpečnostních složek. Přijeli z celé ČR, někteří přivezli píšťalky a různé bubínky. Mluvčí při projevech zopakovali dříve známé body, které policistům vadí. Například nutnost odpracovat zdarma 150 přesčasových hodin a další.

Aktivisté v řadách policie svolali na úterý protestní demonstraci po řadě vyjednávání. Pro setkání si vybrali Křižíkovu fontánu na pražském výstavišti v době, kdy zde probíhá Matějská pouť. Na demonstraci byli pozváni také zástupci odborových organizací i policejní vedení.

Ministr před protestujícími neutekl

Akce se nezúčastnil ani policejní prezident Vladislav Husák ani ministr vnitra Ivan Langer, který je na Slovensku. Oba již dříve uvedli, že snížení platů, které hlavním bodem sváru, se týká pouze malé části policistů a vedení policie hledá řešení, jak těmto lidem platy dorovnat.

Ministr vnitra Ivan Langer odmítl, že na Slovensko utekl před protesty bezpečnostních složek. "Pokud to považujte za útěk, byl to útěk velmi příjemný. Návštěva však byla připravovaná dlouhodobě. Na demonstraci jsem stejně nebyl pozvaný. S odboráři se setkávám často," dodal při své návštěvě Slovenska.

V rámci policistů vznikla počátkem roku, po vstupu nového zákona o služebním poměru v platnost, iniciativa nespokojených příslušníků ozbrojených složek, kteří sepsali Manifest 361 podle čísla služebního zákona. Všichni nespokojení policisté pak měli možnost dokument podepsat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám