Hlavní obsah

V Paramu explodovala nádrž s asfaltem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Tři hodiny museli bojovat s ohněm hasiči v pardubické rafinerii Paramo. V neděli nad ránem tam totiž explodovala nádrž s asi 150 tunami asfaltu. S následným požárem bojovaly čtyři jednotky hasičů, nakonec se jim podařilo dostat oheň pod kontrolu kolem sedmé hodiny. Při explozi a požáru nebyl nikdo zraněn.

Článek

Škodu hasiči předběžně vyčíslili na dva milióny korun. Příčiny výbuchu nejsou známy, řekla mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Při explozi odlétlo víko nádrže. Část nádrže se vlivem vysoké teploty rozpadla a horký asfalt stékal do záchytné odpadní jímky. Aby se oheň nerozšířil i na okolní nádrže, hasiči je ochlazovali proudy vody.

Asfalt je vysoce hořlavá látka a snadno se vznítí. Pro živočichy žijící ve vodě je toxická. "Do kanalizace či vodních toků se asfalt z vybuchlé nádrže nedostal," řekla Horáková.

Paramo uvedlo, že požár neohrozil bezpečnost dalších provozů podniku ani jeho okolí. "Příčiny požáru a výši škod v současné době zjišťuje komise ustavená generálním ředitelem," uvedla mluvčí rafinerie Jana Iovlevová.

Paramo je součástí holdingu Unipetrol, jehož státní většinový podíl by měla brzy získat Polská petrochemická skupina PKN Orlen. Loňský hrubý zisk Parama činil 192 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám