Hlavní obsah

V Ostravě umrzl bezdomovec, který spal pod mostem v kartónech

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Hluboké mrazy, které svírají Českou republiku, si v neděli vyžádaly svoji první oběť také v Ostravě. Pod mostem přes Místeckou ulici nedaleko centra Ostravy byl v noci nalezen mrtvý bezdomovec, který byl přikrytý papírovými kartóny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle dostupných informací jde v posledních dnech už o čtvrtého umrzlého v České republice.

O další pravděpodobné oběti mrazů informovala v neděli mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. „Muž byl nalezen v 4.15 hodin u pilíře mostu. Zemřel zřejmě v důsledku podchlazení. Tělo zesnulého bylo převezeno k pitvě,“ uvedla mluvčí Holčáková.

Policie nyní pátrá po totožnosti neznámého.

Mrazy si už v sobotu zřejmě vyžádaly tři lidské životy. V Rožnově pod Radhoštěm byla nalezena mrtvá žena, v Hradci Králové a v Plavech na Jablonecku zemřeli dva muži. Zdravotníci u všech konstatovali smrt podchlazením, příčinu však upřesní až nařízené pitvy.

Extrémně chladné počasí je nebezpečné zejména pro lidi bez domova, kterých v Ostravě přibývá. Podle nejnovějších údajů v krajském městě žije 890 bezdomovců. Dřívější odhady udávaly ve městě 500 až 700 lidí bez domova. Stoupl také podíl žen, nyní je jich mezi bezdomovci 22 procent. Ukázala to rozsáhlá studie, kterou si nechala Ostrava zpracovat.

Přibližně polovina bezdomovců podle studie využívá zařízení sociálních služeb, druhá polovina o nic takového nemá zájem a chce žít na ulici. Právě v noclehárnách se lidé mohou ukrýt před mrazem, v Ostravě je provozuje Charita i Armáda spásy. A i při silných víkendových mrazech byla v zařízeních volná místa. Město letos poskytlo více než 14 miliónů korun na sociální služby, jako jsou právě azylové domy, noclehárny nebo nízkoprahová denní centra pro lidi bez domova. Obdobnou podporu plánuje i v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám