Hlavní obsah

V Opavě hořely na Štědrý den dva stromky, chytly od prskavek

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned dva vánoční stromky vzplály během Štědrého dne v Opavě. Při obou požárech se zranilo dohromady šest lidí, z toho dvě děti, škoda je několik desítek tisíc korun. Oba požáry vznikly kvůli neopatrné manipulaci s prskavkami.

Foto: Obi

Ilustrační foto

Článek

První případ se odehrál na Olomoucké ulici, kde vzplál stromek kolem 18. hodiny. „Stromek se obyvatelům bytu podařilo uhasit ještě před příjezdem hasičů. Ti pak v zasaženém bytě zkontrolovali a zabezpečili místo požáru a odvětrali zplodiny hoření,“ popsal zastupující mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín s tím, že škoda způsobená požárem byla stanovena na 50 tisíc korun.

Druhý požár vánočního stromku, který se stal okolo 20:30 v Máchově ulici, měl dramatičtější průběh. „Požár způsobil silné zakouření v domě, hasiči museli zachránit čtyři osoby, z toho dvě děti za použití speciálních masek,“ uvedl Gašparín a dodal, že v tomto případě byla škoda 40 tisíc korun.

Záchranáři ošetřili na místě šest lidí. „Všichni byli při vědomí a mimo přímé ohrožení života, jejich postižení byla středně závažná,“ sdělil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Upřesnil, že se jednalo se o tři děti, třináctiletou dívku a dva chlapce ve věku osm a třináct let.

„Pomoc potřebovala také osmnáctiletá slečna, osmatřicetiletá žena a třiapadesátiletý muž. Všichni pacienti se při požáru nadýchali zplodin hoření a došlo k jejich intoxikaci oxidem uhelnatým,“ nastínil s tím, že všech šest lidí skončilo nakonec v péči zdravotníků Slezské nemocnice Opava.

Podle Gašparína byly důvodem zapálení obou stromků prskavky. „Varujeme občany, aby se vyvarovali používání hořících prskavek jako ozdob na vánočních stromcích. Umělé vánoční stromky jsou vyráběny z hořlavých plastů a živé stromky jsou často přesušené tak, že případný požár zachvátí celý stromek za několik sekund,“ upozornil mluvčí hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám