Hlavní obsah

V Lenoře zbourali dům zničený tragickým výbuchem

Lenora

V Lenoře na Prachaticku skončila demolice domu, který na začátku října zničil požár a výbuch. Při neštěstí jeden člověk zemřel a devět lidí bylo zraněno.

Foto: Právo

Demolice domu v Lenoře

Článek

„Během prací nenastaly žádné komplikace. Zbourali jsme zničený dům, aniž jsme nějak zasáhli ostatní objekty," uvedl v pondělí Jaroslav Vach z táborské firmy Vitas, která bourání zajišťovala.

V domě bylo celkem šest bytů, jeho demolice trvala přes dva týdny.

Stržený dům byl spojen s dalším obytným domem, který výbuch a požár zasáhl jen částečně. Jeho obyvatelé však několik týdnů zůstávali mimo své domovy a čekali, až bude demolice vedlejšího objektu hotova. „Nyní už jsou všichni zpátky doma," řekl starosta Lenory Antonín Chrapan.

Výbuch v Lenoře: Lidé prý na výhrůžky souseda upozorňovali, policie to neřešila

Domácí

Kvůli říjnovému neštěstí museli hasiči evakuovat 19 lidí. Obyvatelé ze zničeného domu podle Chrapana přebývají většinou u příbuzných. Dodal, že nemovitost nevlastnila Lenora, a proto záleží na majitelích, jak s pozemkem, na němž dům stál, naloží.

Policisté a hasiči zjišťují přesné příčiny tragické události. Podle místních požár a výbuch úmyslně založil jeden z obyvatel domu, který v něm zemřel. Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin.

Hasiči natočili dronem trosky vybuchlé budovy (9. října 2019)Video: HZS Jihočeského kraje

Firmu na demolici domu vybral v řízení Jihočeský kraj, který práce platí. Náklady na likvidaci objektu činí téměř milion korun.

Jihočeský kraj také uspořádal sbírku pro postižené obyvatele Lenory, z níž pro ně uvolnil více než půl milionu korun. Další sbírku uspořádala Lenora ve spolupráci s organizací ADRA. Touto cestou získali lidé více než 2,7 milionu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám