Hlavní obsah

V kostele jsem provázel. Po požáru tam nemám odvahu jít, říká obyvatel Chlumu u Třeboně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenasedmdesátiletý Jan Řehoř bydlí v domě přímo naproti kostelu v Chlumu u Třeboně, který na začátku týdne vyhořel. Kostel Nanebevzetí Panny Marie, starý přes dvě stě sedmdesát let, zná jako své boty. Od čtrnácti let tam totiž provázel. Když v pondělí vpodvečer viděl, jak se z oken i zvoničky valí kouř, nemohl tomu uvěřit.

Foto: Lucie Kándlová

Jan Řehoř v chlumeckém kostele provázel.

Článek

„Já jsem si nejdřív myslel, že někdo pálí listí, protože kouř šel z okna nahoře, ale na druhé straně, takže jsem přímo to okno neviděl. Ani ve snu mě v tu chvíli nenapadlo, že hoří kostel. Pak se kouř začal valit i ze zvoničky, a to už jsem si říkal, že je zle. Během chvilky jsem slyšel houkání a přijeli hasiči. Okamžitě začali hasit a také vynášeli z kostela sochy a další mobiliář, “ řekl Jan Řehoř.

Kostel, který je dominantou městysu a jezdí se na něj dívat lidé z celé republiky, je pro něj srdeční záležitostí. Od mládí v něm totiž provázel.

„Můj prastrýc i strýc v kostele dělali kostelníky. Takže já jsem v tom vyrůstal. Klíče od kostela byly neustále v našem domě. Mně bylo tehdy čtrnáct let, historii kostela jsem si nastudoval a chodil jsem tam provázet turisty. V kostele byla cedule, že klíče jsou naproti v domě. A tak u nás stále někdo klepal a já se strýcem jsme chodili kostel otevírat. Nebo když přijel zájezd, letěl jsem kostel odemknout,“ vzpomíná Řehoř s tím, že do kostela chodil zvonit i poledne.

Foto: Lucie Kándlová

Zničené varhany

Po pondělním požáru, který zničil střechu, část mobiliáře a také varhany uvnitř, nemá sílu se do něj jít podívat. „Je to obrovská škoda. Zatím jsem nenašel odvahu tam jít. Vím, že jsou zničené varhany. Hrálo se na ně každou mši, zpívalo se. Tam je nejhorší, že je všechno ze dřeva. Sloupky, sochy, ostění a bylo to namalovaný jako mramor, protože když se to stavělo, tak na mramor asi nebylo,“ dodal Jan Řehoř.

Hasiči přesnou příčinu požáru zatím nezveřejnili s tím, že vyšetřování není ukončeno. Podle Magdaleny Horváthové, vikariátní stavební techničky z českobudějovického biskupství, která byla na místě požáru po celou dobu zásahu, může za požár technický problém.

„Cizí zavinění bylo vyloučeno. Oheň vznikl v prostoru boční lodě kostela na kůru u varhan. Vážně byly poškozeny právě varhany, část krovu, stropů i podlahy. Interiér kostela je silně znečištěn sazemi, popelem, a to včetně omítek, obrazů, soch, nástěnných maleb a nedávno restaurovaných částí mobiliáře,“ řekla Horváthová s tím, že škody po požáru se šplhají k patnácti milionům korun.

Foto: Lucie Kándlová

Pracovníci technických služeb odklízejí popadané tašky ze střechy.

Hasiči poškozenou střechu kostela provizorně zakryli, ve středu ráno před kostelem odklízeli spadané tašky ze střechy pracovníci technických služeb. Podle starostky Chlumu u Třeboně Jitky Bednářové se s opravou kostela začne po Velikonocích. „Kostel je zavřený a jak dlouho bude, nejsem schopná odhadnout. O velikonočních svátcích musí věřící využít kostel buď v Majdaleně, nebo v Lutové,“ uvedla starostka.

Kostel začal hořet v pondělí 25. března krátce před 18. hodinou. Hořící střechy si všimla žena, která projížděla kolem autem. Na místě zasahovalo devět jednotek hasičů, požár dostaly pod kontrolu po hodině.

Na Strakonicku hořel karavan. Uvnitř se našlo torzo lidského těla

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám