Hlavní obsah

V korupční fotbalové kauze padl první trest. Bývalý delegát Skála dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V korupční kauze kolem zřejmě nejvlivnějšího muže českého fotbalu Romana Berbra padly v úterý první tresty. Za přijetí úplatku dostal bývalý delegát Miroslav Skála u plzeňského okresního soudu podmínku, dále zákaz činnosti na čtyři roky a musí také zaplatit 48 tisíc korun. Rovněž Petr Tarkovský odešel s podmíněným trestem a pokutou ve výši 55 tisíc korun za to, že legalizoval výnosy z trestné činnosti z nedbalosti. Rozsudky jsou pravomocné.

Státní zástupce Jan Scholle se vyjadřuje k první dohodě o vině a trestu, kterou plzeňský okresní soud v úterý schválil. Bývalý delegát Miroslav Skála odešel s podmínkou. Podmíněný trest dostal také Petr Tarkovský.Video: Právo

 
Článek

Oba muži uzavřeli se státním zástupcem Janem Schollem dohodu o vině a trestu, kterou v úterý plzeňský okresní soud schválil.

Soudce Vladimír Žák vyměřil Skálovi podmíněný osmiměsíční trest se zkušební dobou na dva roky. Proti rozsudku není možné se odvolat, pouze pokud by soud udělal formální chybu.

Skála dosud nevypovídal. Až teď přiznal, že v květnu 2019 přijal od rozhodčího Tomáše Grímma úplatek ve výši šesti tisíc korun. Peníze se týkaly třetiligového zápasu mezi Vyšehradem a Jiskrou Ústí nad Orlicí.

„Chtěl bych říct, že jsem si vědom své viny,“ doznal se v úterý před soudem někdejší delegát, který je v současnosti v penzi.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Bývalý delegát Miroslav Skála odešel v úterý od plzeňského okresního soudu s podmínkou.

Podle obžaloby využil místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr svého dominantního postavení a na základě žádosti Romana Rogoze, sportovního ředitele klubu Slavoj Vyšehrad, zařídil nominaci předem vybraného a domluveného hlavního rozhodčího Grímma a asistentů rozhodčího Marka Janocha, Jiřího Kříže a delegáta Skály, aby ovlivnili zápas. Rogoz měl předat Grímmovi 30 tisíc korun, částku si pak sudí i delegát rozdělili.

Policie ukončila vyšetřování kauzy dezinfekce na fotbalových stadionech

Krimi

Skála zajišťoval zabezpečení celého utkání, kontroloval, zda je vše připravené. Uvedl, že Grímm za ním přišel těsně před zápasem. Peníze pak dostal až po utkání. „Bylo mi řečeno, že je to za tři body,“ sdělil s tím, že Vyšehrad tehdy hrál o postup.

Bývalého delegáta potrestala už v roce 2019 Etická komise Fotbalové asociace ČR. Dostal šestiletý zákaz činnosti a pokutu 15 tisíc korun.

Též Tarkovský dostal u plzeňského okresního soudu podmínku a pokutu ve výši 55 tisíc korun, a to za to, že legalizoval výnosy z trestné činnosti z nedbalosti. Podmíněný trest je vyměřený na osm měsíců se zkušební dobou na osmnáct měsíců.

Podle obžaloby Tarkovskému poslal další obviněný Michal Káník, který žil s jeho sestrou, na účet 1,3 milionu korun. Tarkovský následně sumu vybral a předal ji zpátky. „Věřil jsem, že jde o peníze z jeho firmy. Nezjišťoval jsem nic jiného. Měl jsem to v tu chvíli pro sebe uzavřené. Nikdy jsem nepočítal s tím, že vše dojde až sem, že budu stát před soudem,“ podotkl dříve. Doplnil, že Káníkovi chtěl jenom pomoci.

Dohodu o vině a trestu se státním zástupcem Janem Schollem uzavřeli ještě rozhodčí Tomáš Grímm a Marek Janoch.

Kauza Šváb se týká 21 lidí, mezi nimiž jsou sudí, delegáti i hráči. V případu figuruje také klub Slavoj Vyšehrad, kterému se podařilo postoupit z třetí ligy do druhé. A pomoci mu podle spisu měli Berbr jako šéf organizované zločinecké skupiny, Rogoz, Grímm a někdejší hráč Michal Káník.

Státní zástupce viní Berbra a jeho komplice rovněž ze zpronevěry, společně měli připravit Plzeňský krajský fotbalový svaz o více než 2,3 milionu korun.

Zástupce fotbalového Vyšehradu v kauze Berbr: Klub byl úplně zničen a popraven

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám