Hlavní obsah

V kauze Krejčířova otce chtějí zastavit stíhání

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyšetřování skupiny osmi obviněných z únosu a zmizení českotěšínského podnikatele Lamberta Krejčíře (zmizel v říjnu 2002) se dostalo do mrtvého bodu. Uplynulý týden dokonce pražský dozorový žalobce Martin Omelka obdržel žádost, aby trestní stíhání zastavil.

Článek

"Žádost podal advokát Vladimír Vaněk, který obhajuje obviněného Vlastimila Spěváka," odpověděl v pondělí Právu žalobce.

Podotkl, že on osobně nevidí žádný důvod pro zastavení trestního stíhání majitele příbramského klubu Marila Jaroslava Starky, viceprezidenta klubu Vlastimila Spěváka, slovenského podnikatele libanonského původu Tareka Bechary a dalších pěti obviněných z únosu a smrti Lamberta Krejčíře, který je otcem uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. "S ohledem na vyšetřování své důvody nemohu sdělit," dodal Omelka.

"Podle obvinění se měli Starka, Spěvák a Bechara domluvit před pěti lety, aby zmařili vymáhání Starkova dluhu Radovanem Krejčířem a na zmocnění se peněz Krečířů. V této souvislosti měli údajně zorganizovat únos Lamberta Krejčíře. Za celou dobu vedeného vyšetřování bylo podle mě i mého klienta nepochybně prokázáno, že k žádné schůzce a domluvě proti Krejčířům nedošlo," vysvětlil Právu advokát Vaněk.

Záhadný agent

Vaněk není s požadavkem na zastavení věci sám. O nedůvodnosti trestního stíhání je přesvědčen i advokát Martin Klimo, který obhajuje Becharu. 

"Žádal jsem, aby státní zastupitelství přezkoumalo důvodnost trestního stíhání pana Bechary. Ve vyšetřovacím spise totiž není jediný důkaz proti mému klientovi. S výjimkou procesně nepoužitelného policejního úředního záznamu, ve kterém nejmenovaný policejní agent měl tvrdit, že tělo pana Lamberta Krejčíře rozpustili Starka, Bechara a další v chemikáliích a někde vylili. Státní zastupitelství mi stále dluží odpověď," odpověděl včera Právo Klimo.

Vaněk doplnil, že v době, kdy měla být údajně operace proti Krejčířům provedena, byl Bechara pod přímým policejním dohledem. Trestní stíhání tak bylo podle něj založeno na policií neprověřených sděleních osob, které se vše dozvěděly pouze z doslechu mnohdy od už nežijících osob.

Co zatajili žalobcům

Advokáti hlavní chybu případu vidí v tom, že policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu státním zástupcům a soudu zatajili, že obviňující sdělení jsou neprověřená. "Policisté zkombinovali vše tak, že nakonec předložili vykonstruovaný případ. To nyní prověřuje Inspekce ministra vnitra (IMV). Pokud tak činí. Nemáme totiž stále odpověď IMV ani jsme nemohli nahlédnout v této věci do spisu," řekl Vaněk.

Vyšetřování je podle advokátů rozplizlé. "Předvolávají svědky, aniž by požádali o zproštění jejich mlčenlivosti. Tak vznikají průtahy. Vyslechli pouze manželku a tchyni Lamberta Krejčíře. Nikoli Radovana Krejčíře, jeho ženu Kateřinu, Aleše Zagoru a další z blízkého okruhu Radovana Krejčíře," upozornil další z advokátů, který si však nepřál být jmenován.

Reklama

Související články

Soud propustil Starku z vazby na kauci

Šéf příbramského fotbalu Jaroslav Starka byl v úterý v pět hodin odpoledne propuštěn z vazby. U soudu složil kauci. Policie ho zatkla loni v listopadu. Viní...

Výběr článků

Načítám