Hlavní obsah

V havarovaném autě našli celníci nervózního řidiče a metrák tablet na výrobu drog

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Téměř sto kilogramů tablet léků Cirrus, které jsou zneužívány k výrobě drog, zajistili minulý týden olomoučtí celníci v nabouraném autě poblíž obce Mladeč na Olomoucku. Z takového množství by bylo možné vyrobit téměř 28 kilogramů pervitinu, sdělila v pondělí Právu mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj Marie Bortlová.

Foto: Celní správa

Zajištěné množství léků by mělo na černém trhu hodnou takřka 14 miliónů korun.

Článek

Olomoučtí celníci podle ní prováděli minulý čtvrtek kontroly na silnici ve směru Olomouc – Mohelnice. „Krátce po poledni dostali pokyn, aby se přesunuli zkontrolovat havarované vozidlo VW Passat se slovenskou poznávací značkou, které řídil osmačtyřicetiletý muž,“ uvedla mluvčí.

Muž tvrdil, že nic neveze, pouze při cestě z Polska havaroval. „Vzhledem k jeho nervóznímu chování se celníci rozhodli zkontrolovat vnitřní prostor vozu. Když otevřeli kufr auta, našli v něm černé igelitové pytle a v nich téměř 100 kilogramů tablet Cirrus. Lék obsahuje látku pseudoefedrin, ta se zneužívá k výrobě pervitinu,” uvedla Bortlová.

Na černém trhu by mělo uvedené množství hodnotu asi 14 miliónů korun. „Je to největší záchyt léčiv s obsahem pseudoefedrinu na území České republiky,“ dodala mluvčí.

Za trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí muži trest odnětí svobody v délce dvou až deseti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám