Hlavní obsah

V gangu výrobců a prodejců zbraní byli i bývalí vojáci, samopaly prodávali za 40 tisíc

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Radim Vaculík, ok

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili v minulých dnech čtyři osoby z trestného činu nedovoleného ozbrojování. Při dvou desítkách domovních prohlídek zajistili stovku zbraní. Mezi obviněnými jsou i dva bývalí vojáci.

Video ze zadržení prodejců nelegálních zbraníVideo: Policie ČR

 
Článek

„Kriminalisté v dubnu zadrželi celkem devět lidí, z toho čtyři byli obviněni. Skupina se podle závěrů dlouhodobě zabývala nelegální výrobou a obchodem se střelnými zbraněmi,“ uvedl šéf Okresního státního zastupitelství v Lounech Radim Dragoun.

„Díky velmi kvalitní práci policie byla trestná činnost obviněných velmi pečlivě zadokumentována, proto se nakonec všichni obvinění ke své trestné činnosti plně doznali a též usvědčili své spoluobviněné,“ řekl Právu Dragoun.

Policisté podle něj dosud zjistili, že si skupina vydělala minimálně 1,2 miliónu korun.

Jeden z obviněných je prý zkušeným recidivistou, který byl z obdobnou trestnou činnost již v minulosti dvakrát soudně trestán.

„Další dva pachatelé jsou bývalí vojáci z povolání,“ upřesnil žalobce.

I vzhledem k jejich minulosti a zkušenosti recidivisty měli policisté svou práci ztíženou, protože podezřelí se chovali podle Dragouna „značně konspirativně“.

„Dále je velmi nebezpečné, že se jedná o skládané zbraně tzv. bez historie, které neprošly žádnou evidencí, jsou tedy v podstatě nedohledatelné – pokud by s nimi byla páchána násilná trestná činnost,“ upozornil státní zástupce.

Obvinění je prý byli schopni prodat komukoli, kdo přinesl požadované peníze.

Zbraně dobré kvality

Podle policie šlo o zbraně velmi dobré kvality. Pistole obvinění měli prodávat za 30 tisíc korun, samopaly až za 40 tisíc korun. Detektivové zjistili, že skupina mohla prodat zbraně za 1,2 miliónu korun.

Foto: Okresní státní zastupitelství v Lounech

Zabavené zbraně

Při domovních prohlídkách ve Středočeském, Ústeckém, Plzeňském a Jihomoravském kraji kriminalisté zajistili asi 100 nelegálních zbraní – pistole, pušky, samopaly a také tlumiče, více než deset tisíc nábojů a například i dělostřelecké granáty.

Foto: Okresní státní zastupitelství v Lounech

Zabavené zbraně

„Skupina měla získat střelné zbraně, které byly z důvodů výrobních vad vyřazeny z výrobního procesu a určeny k likvidaci. Jednalo se o komponenty moderních zbraní české výroby, které byly následně mimo výrobní závod využívány k sestavování plně střelbyschopných zbraní bez výrobních čísel. Takto určené zbraně byly určeny k prodeji do kriminálně závadového prostředí,“ vysvětlil Dragoun.

Foto: Okresní státní zastupitelství v Lounech

Zabavené zbraně

Zbraně budou nyní podrobeny zkoumání. Policisté při realizaci úkonů zajistili také půl miliónu korun. Stíhání obviněných je vedeno na svobodě. V případě odsouzení jim hrozí až osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám