Hlavní obsah

V dole Doubrava se udusili dva horníci

KARVINÁ

Dva horníci zahynuli ve čtvrtek večer při nehodě v karvinském dole Doubrava. Příčinou byl výpadek elektřiny, který v podzemí zastavil provoz ventilátorů. Oba muži se udusili, záchranáři našli již jen bezvládná těla.

Foto: Archív Nové Galerie

Kosmická hra, dílo z roku 2016 vytvořené kombinovanou technikou

Článek

Podle policie se jednalo o J. R. z Havířova (ročník 1970), a M. F. z Karviné (ročník 1969), oba otcové dvou dětí.

Oba muži nastoupili na směnu v 18 hodin. "Ve 22:10 z dosud nezjištěných důvodů vstoupili v desátém patře do 160 metrů dlouhého důlního díla. Vlivem výpadku elektrického proudu se zastavily ventilátory a přerušilo se tak odvětrávání díla," uvedla severomoravská policejní mluvčí.

Podle tiskového mluvčího OKD Jiřího Hrabovského se jednalo o skupinu údržbářů, kteří v chodbě pracovali na odstranění závady separátního sacího zařízení.

"Směnový předák M. F. poslal jednoho z pracovníků čelby na konec chodby pro nějaké nářadí. Když se nevracel, vydal se předák pro něj. Když se pak nevracel ani předák, začali mít ostatní pracovníci podezření, že se něco stalo, a zavolali záchranáře," řekl Právu inspektor bezpečnosti práce z odborového svazu pracovníků hornictví v Ostravě Vladimír Potomák.

Viníka hledají specialisté

"Mezitím už naběhl ventilátor a začal zaplynovaný konec chodby odvětrávat, takže tam záchranáři mohli vstoupit," dodal. Těla našli asi po hodině. "Lékař při ohledání konstatoval smrt udušením bez cizího zavinění. Bude provedena soudní pitva," uvedla policejní mluvčí.

Podle Potomáka se v důsledku poruchy ventilátoru, který důlní dílo odvětrává, nahromadil na konci chodby plyn a množství kyslíku tam pokleslo pod únosnou hranici. "Rozhodně ti dva pracovníci v tomto prostoru neměli co dělat," zdůraznil.

Na zastavení odvětrávání přitom upozorňuje signalizace. "Zda jim to dispečer volal nebo ne, zda to věděli, než se tam vydali, anebo zda ventilátor vypadl, až když už tam šli, kdo je vinen, kde je příčina, to všechno ukáží až výslechy, které skončí až v pondělí," dodal.

"Je to hrozná tragédie. Snad každý z nás, když fárá, musí počítat s tím, že v podzemí může zůstat. Že může přijít otřes a zavalit nás. Ale v tomto případě si to možná způsobili sami," poznamenal jeden z horníků, když v pátek po ranní směně odcházel od šachty. "Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát," pravil další.

"Znal jsem je oba. Byli to kamarádi. Je to smutné, hrozně smutné," řekl Právu Petr Hefner, který na Doubravě fárá už šest let. "Smrt kamaráda člověka postihne téměř stejně, jako úmrtí v rodině," svěřil se havíř, který léta fáral a nyní již jako vyřazený dělá na Doubravě na povrchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám