Hlavní obsah

V Českých Petrovicích hořela fara, dvě děti se zranily

Škodu 1,1 milionu korun způsobil noční požár, při němž byla částečně zničena budova římskokatolické fary v Českých Petrovicích na Ústeckoorlicku. Dvě děti byly při požáru zraněny.

Foto: HZS Pardubického kraje

V noci na sobotu vypukl požár v budově fary v Českých Petrovicích na Orlickoústecku.

Článek

„Požár nám byl ohlášen ve 2.22 hodin v noci. Na místo bylo povoláno osm profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů. Při jejich příjezdu už byla střecha fary celá v plamenech,“ uvedla mluvčí krajského Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Velitel zásahu nechal zřídit čerpací stanoviště, aby nedošlo k přerušení dodávky vody na požářiště. Uvnitř objektu se v době požáru nacházelo celkem 11 osob, z toho osm dětí ve věku přibližně 12-15 let a tři instruktoři. Všechny osoby opustily objekt včas. Přesto dvě děti utrpěly zranění. „Jedno dítě utrpělo omrzliny na nohou, protože se nestačilo pořádně obléknout a druhé dítě se nadýchalo jedovatých zplodin hoření,“ upřesnila Horáková.

Foto: HZS Pardubického kraje

Požár v budově fary v Českých Petrovicích na Orlickoústecku.

Požár hasiči dostali pod kontrolu v 3.29 hodin. Zásah hasičům komplikoval silný mráz, který se v místě požáru pohyboval kolem -20 st. Celsia. Voda, kterou hasiči používají k hašení, neodtéká, ale ihned namrzá. Při tak silném mrazu dochází k zamrzání čerpadel, hadicových vedení, armatur a proudnic. Aby nezamrzala hadicová vedení, tak je hasiči zasypávali sněhem. Jednotliví hasiči se v tomto velmi silném mrazu po určitých časových intervalech střídali u hašení. V místě zásahu se pohybovali velmi opatrně, protože voda se měnila v ledovku. Požár hasiči zlikvidovali v 7.42 hodin.

Vyšetřovatel na místě předběžně stanovil dvě příčiny vzniku požáru, a to špatné spáry komínového tělesa nebo požár mohla způsobit technická závada na elektroinstalaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám