Hlavní obsah

V Brně začal největší proces s údajnými neonacisty

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Celkem osmnáct lidí posadil státní zástupce na lavici obžalovaných v největším procesu proti krajní pravici, který začal v úterý u okresního soudu Brno-venkov. Za propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka jim hrozí až osm let za mřížemi. Mezi obžalovanými jsou členové údajně extremistických hudebních skupin, organizátoři koncertů či lidé, kteří se podíleli na distribuci CD s údajně neonacistickými texty.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Před soudem stanuli jak hudebníci z údajně extremistických kapel, tak i lidé, kteří zajišťovali například distribuci jejich CD.

Článek

Obžalovaní podle obžaloby patří k příznivcům extrémní pravice a tzv. White power music, tedy hudební produkce neonacistických skupin. Podle státního zástupce měli organizovat koncerty po celé republice, zvát kapely i posluchače, organizovat prodej CD a dalších předmětů s neonacistickou tematikou.

„Měli předem dohodnutou dělbu úkolů. Jednali s vědomím, že v průběhu koncertu dojde jak z řad publika, tak i účinkujících k šíření myšlenek xenofobie, výzvám k násilí proti lidem jiné barvy pleti stejně jako propagaci nacismu a neonacismu,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce s tím, že na koncertech zněly pokřiky jako „Heil Hitler!“ nebo „Sieg Heil!“

Obžaloba stojí zejména na posudku, který vypracoval znalec na extremismus Michal Mazel. „Pro soudobou neonacistickou scénu je stěžejní hudební produkce. Při té dochází nejen k šíření podpory a propagace hnutí nabádajících k porušování základních práv a svobod, ale i k podpoře a upevňování postoje stávajících příznivců soudobého konceptu neonacismu, a dále k prodeji stylových CD, oděvních svršků s neonacistickou tematikou a plánování konkrétních násilných akcí. Hudba má i funkci zajišťování finančních prostředků,“ napsal do svého posudku znalec.

Obvinění jsou prý účelová

Podle něj je třeba hodnotit zajištěné materiály či texty písní v kontextu prostředí extrémní pravice, jinak se totiž mohou zdát jako nezávadné či nesrozumitelné, extremistická scéna totiž pracuje se zkratkami nebo symboly. „Předložené materie svědčí o systematickém a fundovaném sběru, ale i distribuci materiálů, využívaných k šíření nenávisti, zášti a myšlenek rasismu, antisemitismu a neonacismu,“ konstatoval znalec.

Podle jednoho z obhájců Roberta Cholenského byla policie přítomna všem koncertům a nikdy na žádné porušení zákona neupozorňovala. „Obvinění je účelové a bylo motivováno snahou vyjít vstříc tehdy probíhající protiextremistické kampani premiéra Jana Fischera. Tomu nasvědčuje i neobvyklá délka vyšetřování a také to, jaké důkazy byly soudu předloženy,“ prohlásil advokát.

Rozsudek v kauze je zatím v nedohlednu, proces bude u brněnského soudu pokračovat ještě několik týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám