Hlavní obsah

V Boleticích připravují vězení pro mladé vrahy

Právo, Rudolf Prchal
DĚČÍN

Jednopatrová rozlehlá vila v pseudosecesním stylu na samém konci Boletic, čtvrti ležící na okraji Děčína, se pyšní novou béžově hnědou fasádou. Stojí mezi bytovou zástavbou hned vedle benzínové pumpy u rušné silnice spojující Ústí nad Labem s Děčínem. Od července příštího roku se změní ve vězení pro mladé vrahy.

Foto: Host Brno
Článek

"Může to dokonce být i dříve než v červenci," prozradil ve čtvrtek Právu ředitel boletického výchovného ústavu Jaroslav Žejdl, odborník, který stojí v čele ústavu již čtrnáct let.

Podle ředitele byl ústav vybrán proto, že se jedná o rozsáhlé zařízení s řadou objektů. Pracuje zde několik specialistů, ze kterých bude možno vybrat odborný personál pro uzavřené oddělení s kapacitou zhruba 15 dětí s extrémními poruchami.

Je tu možné oddělit prostory, které budou obývat tito nebezpeční chovanci a kde bude zvláštní režim, od ostatních místností a dětí.

Hřiště i skleníky

Rozsáhlý areál ústavu má velkou zahradu, ve které jsou volejbalové a basketbalové hřiště i plocha na malou kopanou. Naproti ústavu jsou umístěny skleníky pro praktickou výuku. Sám objekt je ze všech stran neprodyšně uzavřen a pečlivě uzamykán.

"V objektu bude pro speciální oddělení vyčleněno celé patro, okna dostanou nerozbitná skla, zmizí mříže," doplnil Žejdl s tím, že nezletilí a mladiství, kteří zde budou pobývat, nepřijdou do styku s ostatními chovanci ústavu. Mládež bude neustále pod dozorem bez možnosti volného pohybu.

"Máme možnost je přivést zpět do běžného života," uvedl Žejdl s tím, že o děti bude neustále pečovat tým speciálních pedagogů, vychovatelů, psycholog a psychiatr.

Ústav přijme nejtěžší delikventy mezi dětmi na základě novely zákona o ústavní péči.

V obci žádné nadšení

V boletickém zařízení už nyní žijí děti, které by patřily ve starším věku za mříže. Přesto zpráva o zřízení speciálního vězení pro dětské zločince místní zaskočila a reakce nejsou nijak vstřícné.

"Zpráva o zřízení tohoto vězení mě překvapila. Kdyby jen tím, že se to dovídám nejdříve od vás," řekl starosta Děčína Vladislav Raška (ODS). "Jsem sice pragmaticky myslící člověk, vím, že takovéto zařízení někde musí být, ale radnice měla být přece jen informována jako první," svěřil se Právu roztrpčený starosta.

"Už takhle mají lidé z těch kluků strach, teď sem přijdou ještě vrazi. To se určitě nebude líbit, budeme určitě protestovat," svěřila se nám asi padesátiletá žena, venčící svého psa u fotbalového hřiště naproti ústavu.

Deset chovanců už zabíjelo

Ve čtvrtek měly děti v ústavu k obědu frankfurtskou polévku, domácí prejt s bramborem a zelím nebo zapékané těstoviny. Přestože jde z velké části o zvlášť nebezpečné a navíc problémové mladistvé násilníky, s nimiž se obtížně pracuje, působí na první pohled jako zcela obyčejní školáci.

Stejně nenápadně vypadá i dvanáctiletý chlapec, který se se svými komplici podílel letos v srpnu v Olešnici u Čestic na Rychnovsku na vraždě 81leté ženy. Stařenku parta ubodala kvůli penězům nůžkami. Podle Žejdla však kluk nepůsobí jako chladnokrevný vrah a nejsou s ním vážné problémy.

V boletickém zařízení dnes mají z celkové kapacity sedm procent dětí, které by jinak v dospělosti patřily do vězení. Za posledních 15 let prošlo ústavem asi 10 chlapců, kteří zabili člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám