Hlavní obsah

Výbuch v pardubické Explosii vážně zranil čtyři lidi, na místo přijel ministr

Novinky, ok, jap
Pardubice
Aktualizováno

Exploze a následný požár v mísírně střelného prachu zasáhl v pátek ráno areál chemičky Explosie v pardubickém Semtíně. Vážně byli popáleni čtyři muži a záchranka tři z nich převáží na specializované pracoviště do Prahy. Na místo neštěstí v pardubické Explosii přijel ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Vrtulník se zraněným přiletěl do PrahyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Na místo kromě lékaře a záchranářů vyrazily také vrtulníky. „Jedna osoba byla v bezvědomí. Měla popáleniny až na 90 procentech těla. Záchranáři ji uvedli do umělého spánku a připojili na plicní ventilaci. Další dvě osoby utrpěly popáleniny lehčího rozsahu,“ řekl Novinkám mluvčí záchranářů Aleš Malý.

Poslední zraněný utrpěl popáleniny na 30 procentech těla a zraněn byl také na hlavě. Tři byli převezeni do popáleninového centra na pražských Vinohradech, jeden do nemocnice v Hradci Králové.

Výbuch zničil mostek v areálu pardubické Explosie

Krimi

Složky záchranného systému vyjely do Semtína kolem půl osmé ráno. „K zahoření došlo v budově, kde se pracuje se střelným prachem. Zásah hasičů skončil asi hodinu po ohlášení. Následně na místo dorazila policie a událost jsme oznámili  také báňskému úřadu. Vedení společnosti stanovilo komisi, která se bude zabývat příčinami,“ sdělil Novinkám mluvčí Explosie Martin Vencl.

Výbuch v pardubické Explosii vážně zranil čtyři lidiVideo: Zdeněk Seiner, Právo

Podle něj požár nemá vliv na provoz okolních budov a byl zlikvidován během několika desítek minut.

Výbuch v pardubické Explosii zranil tři lidi

Krimi

Mluvčí hasičů Vendula Horáková řekla, že zraněni jsou čtyři lidé. „Zasahovaly tam jednotky podnikových hasičů, od nás je tam pouze vyšetřovatel. Mělo tam dojít k explozi a následnému požáru,“ konstatovala Horáková.

Podle ministra Havlíčka bylo v provozech Explosie asi pět set zaměstnanců, v daném objektu byli čtyři zaměstnanci. „Došlo k požáru, který byl provázen následnou deflagrací, což je vlastně menší forma výbuchu doprovázená tlakovou vlnou. Jsou utvořeny čtyři komise. Jedna je pod kontrolou vedení společnosti, další komisi vede Báňský úřad, další vyšetřovací komise ustavili hasiči a policie,“ řekl Havlíček.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Pardubičtí záchranáři přivezli do Prahy dalšího zraněného.

Společnost Explosia vyrábí výbušniny a střeliva. Firma existuje od roku 1920, od roku 2002 ji stoprocentně vlastní stát. V říjnu 2018 v areálu Explosie zničila exploze málo používaný mostek. Výbuch nikoho nezranil. Nehoda mírně omezila provoz firmy, společnost za ni dostala později pokutu od báňského úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám