Hlavní obsah

Ústečtí policisté zachraňovali děti při požáru, dostali medaile

Ústí nad Labem

Policisté Tomáš Paseka, David Kolář, Jan Jirkovský a Stanislav Pirot dostali ve čtvrtek medaile za statečnost. V březnu při požáru bytového domu v Ústí nad Labem vběhli do silně zakouřeného domu a následně resuscitovali vynesené děti.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana dětí z hořícího domuVideo: Policie ČR

 
Článek

"Poté, co jsem měl možnost zhlédnout pořízený kamerový záznam a osobně si poslechnout dojmy samotných policistů, není pochyb o tom, že to jsou skuteční hrdinové. Jejich duchapřítomnost, iniciativa a vytrvalost měla zásadní vliv na záchranu životů několika dětí. Udělená medaile je jen pomyslnou tečkou za jejich hrdinským činem," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý, který jim medaile udělil.

Policisté dorazili k hořícímu domu dřív než hasiči. „Ve chvíli, kdy přijeli první na místo, tak se již z druhého patra valil černý štiplavý kouř. Policisté neváhali ani minutu a do domu vběhli. Přes hustý dým v chodbě se jim ovšem nepodařilo do druhého patra dostat, tak se pokoušeli do bytu dostat přes vedlejší dům a jeho střechu. Naštěstí v tu dobu na místo již přijížděli hasiči. Po několika minutách hasiči s dýchacími přístroji začali z domu vynášet nejprve děti a následně dospělé,” popsala zásah policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Policisté ukázali, že služba není jen jejich práce, ale poslání, nestarají se jen o bezpečnost na ulicích, ale i o záchranu životů, shrnula mluvčí.

Vyšetřování příčin požáru stále pokračuje, spekuluje se o manipulaci s otevřeným ohněm. Při požáru se nadýchalo kouře 20 lidí, z toho 11 dětí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám